Džulijen Mur glumica vatrene kose, danas slavi svoj 60 rođendan i izgleda nikad bolje

Kultura

Džulijen Mur danas slavi 60. rođendan, a pored blistave karije sa mnogo priznanja veliku većinu intrigira njen besprekoran i mladolik izgled.

Na samom ulasku u sedmu deceniju ova zanosna crvenokosa izgleda kao da ima bar 10 godina manje, a u jednom intervjuu pre dve godine otkrila je neke svoje navike.

Naime, glumica je istakla da kategorički odbija odricanje hrane zarad dobrog izgleda ali da od svoje 30. godine upražnjava jogu  tri puta sedmično, kao i česte šetnje. Ono što će posebno naglasiti jeste škotsko poreklo, kao i dobru naviku da se štiti od štetnog sunčevog zračenja zbog očuvanja svoje kože.

Džulijan Mur rođena je 3. decembra 1960. godine u malom mestu u blizini grada Fejtvila u Severnoj Kaliforniji. Majka joj je emigrirala iz Škotske, a zajedno sa roditeljima i svojom sestrom dosta se selila kao mala jer joj je otac bio vojno lice.

Ova glumica će „Univerzitet lepih umetnosti“ završiti u Bostonu, a zatim će se preseliti u Njujork gde će i ostvariti svoju prvu ulogu u seriji „Kako se svet okreće“. Serija je bila jako popularna u tom periodu u Americi i donela je Murovoj veliki uspeh.

Nakon toga njena karijera ići će u smeru romantičnih komedija. Već tada je privukla dosta pažnje i dobrih kritika, ali posle filma „Vanja iz ulice broj 42“ počeće da dobija zahtevnije role.

I sama glumica će jednom prilikom to potvrditi rekavši da je tek posle 29. godine svog života, posle svih sapunica, noćnog šoa, regionalnog teatra, počela da dobija ozbiljne uloge i to će samosvesno pripisati svojoj marljivosti.

Sve to se na kraju ogledalo u karijeri dugoj 30 godina i više od 75 različitih uloga. Najčešće su to bile uloge nekonvencionalnih žena, žena iz različitih slojeva društva koje su borile neke svoje lične bitke.

Što se tiče nagrada, verovatno glumica koja je pokupila najveći broj raznovrsnih nagrada, ali i jedna od onih kojima su mnoge pobegle „pred nosem“.

Čak 4 puta će biti nominovana za Oskara da bi ga najzad i dobila za ulogu  sredovečne profesorke lingvistike koja boluje od Alchajmera u filmu „I dalje Alis“ iz 2014. godine.

Ovaj film većina kritičara smatra vrhuncem njene plodne karijere.

Prepoznatljiva po vatrenoj riđoj kosi, ova glumica, pored izvrsnog talenta i genijlnih ostvarenja na filmskom platnu, postaće i sinonim borbe za pravdu. Ona se i dan danas zalaže za zaštitu dece i legalizaciju istopolnih brakova.

 

Autor: Ljupka Cvijić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *