3. decembar- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Društvo

imaju neke poteškoće ili potpunu nesamostalnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Dok je procenjeno da oko 800.000 ima invaliditet što čini čak 10% stanovništva, a čak 70% tih osoba živi u siromaštvu.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se  od 1992. godina kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapred omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Ove osobe se suočavaju sa mnogim preprekama, poteškoćama i predrasudama. Najveći problemi osoba sa invaliditetom jesu – nezaposlenost (koja ide i do 13%) i nepristupačnost određenih ustanova i objekata.

Neke ključne ustanove kao što su sudovi, škole, biblioteke, bioskopi nisu prilagođene ovim osobama. A ulazak u gradski prevoz ili lift za njih često može biti velika prepreka baš iz navedenih razloga.

Diskriminacija je čest problem sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom. Ona nekada dobija i dvostruki oblik kada se radi o ženama ili deci.

Ovaj dan ima funkciju da širi svest o problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju,  da suzbija nerazumevanja i podstakne svakog pojedinca da pomogne osobi ukoliko joj je njegova pomoć potrebna.

 

Autor: Ljupka Cvijić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *