Svetski dan borbe protiv side

Društvo

U svetu je prema podacima Ujedinjenih Nacija krajem 2012. god.sa HIV-om živelo 35,3 miliona osoba.
U Srbiji su prema podacima Instituta za javno zdravlje“ Dr Milan Jovanović Batut“ od početka godine 32 osobe obolele od SIDE a 14 ih je umrlo.

Šta je sida zapravo?

SIDA ili engleski AIDS je sindrom stečene imunodeficijencije, to je polno prenosiva bolest koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom HIV-a, a karakteriše je progresivno slabljenje imuno-sistema što pojedince čini podložnim širokom spektru infekcija i tumora.

Ako je osoba zaražena HIV-om, ne mora nužno značiti da ima SIDU.

Te dve stvari su vrlo povezane, ali nisu iste. HIV pozitivna osoba je osoba koja je zaražena virusom HIV-a, ali to još uvek ne znači da je obolela od side. Može proći između 2 I 10 godina dok HIV zaražena osoba dobije sidu. HIV pozitivna osoba može izgledati potpuno zdravo I normalno obavljati svoje svakodnevne obaveze.

Kako dolazi do prenošenja HIV virusa?

Virus se najčešće prenosi polnim putem, tokom nezaštićenog seksualnog kontakta sa HIV pozitivnom osobom bez upotrebe kondoma. Dalje preko kontakta sa zaraženom krvlju, korišćenjem nesterilnog pribora za ubrizgavanje psihoaktivnih supstanci, tetoviranjem nesterilnim priborom, preko menstrualne krvi itd. Biti zaražen HIV-om kao što smo rekli ne znači imati AIDS. AIDS je stanje uznapredovale ili završne faze HIV infekcije.

Obzirom na to da virus HIV može proći bez simptoma dugi niz godina, neophodno je testirati se što je pre moguće od rizičnog kontakta.

Simptomi zaraze HIV virusom

U prvoj fazi- Akutne HIV infekcije, koja se manifestuje u prvih 3-6 nedelja, javlja se povišena temperatura I bolest koja je slična gripu ili infektivnoj mononukleozi.

U ranoj I srednjoj fazi broj CD4 limfocita se smanjuje.

U fazi uznapredolave HIV infekcije javljaju se upala pluća, dijareja I broj limfocita je još manji. Ova faza kod 50% zaraženih nastaje tek posle 10 godina od zaraze.

U kasnoj fazi HIV infekcije kada je broj limfocita CD4 ispod 50mm³ može nastupiti infekcija mrežnice uzrokovana citomegalovirusom, limfom mozga…

Šta možemo uraditi da sprečimo prenošenje HIV-a ukoliko znamo da smo zaraženi?

Svakako najbitnije je da partneru naglasimo I upoznamo ga sa rizikom. Ukoliko koristimo zaštitu (kondom) tokom seksualnog odnosa šanse su mnogo manje da prenesemo virus partneru. Pre svega bitno je biti odgovoran I otvoreno pričati o tome sa partnerom. Takođe, bitno je da prilikom tetoviranja odlazimo kod proverene osobe za to.

Da li se HIV leči I kako?

HIV virus se ne može nikada izlečiti I potpuno odstraniti iz organizma, ali može se usporiti njegovo širenje I razvijanje u telu.

To se postiže upotrebom antivirusne terapije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *