Život u zlatnom kavezu

Društvo

Selo u kojem imate sve, a kad ga napustite ostanete bez ičega, nalazi se u provinciji Jiangs u Kini i nosi naziv Huaxi.

To je najbogatije selo na svetu, a sa tim i njegovi stanovnici. Selo u kojem imate sve: auto, posao, vilu, besplatno zdrastvo, besplatno obrazovanje, kulturu.

Pored toga imaju i svoj „Svetski park“ u kojem imaju  replike Trijumfalne kapije, Kipa slobode, sidnejske Opere, Kineskog zida a nov neboder, u kojem je smešten hotel sa 826 soba a u samom prizemljuju statua bika koja je napravljena od čistog zlata i koji sa svojih 328 metara zauizima 15. mesto na spisku najviših zgrada u Kini, je nešto njihovo čime mogu najviše da se ponose.

Selo Huaxi koje je u početku imalo olo 600 stanovnika, osnovano je 1961. godine, bilo je poljoprivredna komuna koja je imala jednocifren broj radnih brigada, kuće su bile oronule, primitivne. Selo je odisalo jadom I bedom, za njih je ručak sa mesom bio luksuz.

Sekretar seoske komunstičke partije Vu Renbau, zalagao se za porodičnu obradu zemlje I imao je ideju da slobodno prodaje seoski rod bambusa, međutim to je bilo opasno tokom kulturne revolucije od 1966-76. godine što je I dovelo do toga da ga seoska omladina izvede na trg kao zagovornika kapitalizma, I držali ga u zatvoru šest meseci.

To nije nešto što je uticalo da nakon toga nastavi sa ostvarivanjem svoje zamisli I osnuje fabriku posuđa 1969-te koju je skrivao od viših državnih zvaničnika.

Ta fabrika je bila skrivana od vlasti, kada bi iko dolazio u proveru on bi sve radnike iste slao u polja na rad. Vu Renbau je prihode fabrike posuđa iskoristio kao kapital za širenje I osnivanje novih kompanija.

  1. godne je upravljanje prepustio svom četvrtom sinu Vu Sjenu.

Stanovništvo sela Huaxi deli se na potomke I pridošlice koje imaju dosta manje privilegije.

Selo danas ima oko 3000 registrovanih stanovnika, a tačan broj koliko ljudi živi u selu je nepoznat, selo se prostire na jednom kvadratnom kilometru.

Međutim ovo selo ima svoje mane, naime svako ko napusti ovo selo ostaje bez ičega, sve što poseduju mogu da korite samo dok žive u selu.

Pored toga zabranjeni su klubovi, kockanje, nema interneta, droge, nema putovanja, radi se sedam dana u nedelji. Kada napustite selo gubite sve što imate na bankovnom računu, a prosečno svako ima oko 250.000 dolara.

Ovakav život u Huaxi selu je nazvan I životom u zlatnom kavezu.

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *