Abortusi u Srbiji – uzroci i posledice

Društvo

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” u Srbiji se godišnje uradi oko 17.000 prekida trudnoće. Kolika je ta brojka zaista, nije poznato. Više je razloga koji su odgovorni za ovu pojavu, a kao najvažniji ističe se niska prosvećenost populacije u pogledu korišćenja kontraceptivnih sredstava.

 

Statistika pokazuje da se više od 50% žena podvrgne bar jednom abortusu do svoje 45. godine, a da je to najčešće u periodu kasne adolescencije i rane nezavisnosti. Najčešće navođeni razlozi za donošenje ove odluke su: nije spremna da postane majka, ne može da izdržava dete, njen partner to želi ili je reč o silovanju ili incestu.

Senzacionalistički naslovi tabloida o velikom broju prekida trudnoća upiru prstom u žene, prikazujući ih kao odgovorne za decenijski negativnu demografsku sliku Srbije. Iako veliki deo javnosti smatra da naslovima i izjavama ovog tipa ne treba da se pridaje pažnja, neosporna je činjenica da oni utiču na oblikovanje stavova građana Srbije. Strah od stigmatizacije doveo je do toga da mnoge žene, a posebno mlade devojke, kada se odluče na ovaj korak odlaze u neproverene ili improvizovane ordinacije, što može dovesti do dodatnih komplikacija.

Kada je u pitanju legalnost abortusa u Srbiji, žena mora biti starija od 16 godina. Ukoliko ne postoje razlozi zbog kojih bi prekid trudnoće bio neizbežan, on se radi isključivo na zahtev trudnice a uz dozvolu ginekologa.

 

Naša sagovornica Ivanka, u ovoj situaciji našla se kada je imala 20 godina:

 

  • Nisam koristila ništa od kontracepcije dok prošle godine nisam zatrudnela, tek nakon toga sam krenula da uzimam pilule. Intervenciju sam obavila na jednoj privatnoj klinici i moram priznati da su svi doktori imali korektan odnos prema meni. Nisam imala osećaj da radim nešto pogrešno ili da me bilo ko osuđuje. Najveća podrška mi je bio partner i to je bila naša zajednička odluka. Kada bih mogla da vratim vreme, ponovo bih uradila isto. Jednostavno nisam ni psihički a ni finansijski spremna za dete. Inače sam osoba koja voli decu i za sebe bih rekla da sam porodični tip, ali bar još par godina neću biti spremna za taj korak.

Faktor koji utiče na razliku u broju intervencija ove vrste, koja postoji između Srbije i drugih evropskih zemalja, svakako je i cenovna dostupnost zahvata u našoj zemlji. U većini privatnih klinika koje rade prekide trudnoće, njihova cena ide do 300 evra. U drugim zemljama kiretaža do desete nedelje trudnoće spada u jako retke intervencije, a smatra se da na to utiču upravo previsoke cene. Okvirna cena kiretaže u Nemačkoj ili Francuskoj je nešto više od 1.000 evra, dok u Švajcarskoj ili Engleskoj ta cifra najčešće prelazi 2.000 evra. Čak i za državljane ovih zemalja, koji su zdravstveno osigurani a rade za prosečnu platu, ove cene su previsoke.

Na pitanja koja se najčešće javljaju kada je reč o ovoj temi, odgovorila nam je doktorka Aleksandra Kapamadžija, ginekološkinja sa višedecenijskim iskustvom i jedna od glavnih učesnika u projektu seksualnog obrazovanja u srednjim školama Vojvodine.

Koji su starosni okviri u kojima se najčešće dešava neplanirana trudnoća?

  • Neplanirana trudnoća može da se desi u svakom uzrastu devojke/žene, ako se ne koristi efikasna kontracepcija. Najviše prekida trudnoće je u onim godinama u kojima su žene seksualno aktivne, okvirno 20-40 godina.

Kada se devojke jave klinici radi prekida trudnoće, da li postoji neki vid psihološke konsultacije pre samog zahvata?

  • U nekim zemljama je psihološka konsutacija ( koju obavlja psiholog ili psihoterapeut) obavezna pre prekida trudnoće, ali kod nas to nije slučaj. Psihološka podrška i savet mogu da se pruže ženama koje izraze potrebu za tim, od strane ginekologa ili će ginekolog savetovati psihoterapeuta.  Ginekolog je tu da pruži podršku, odgovori na pitanja, da objasni proceduru i  moguće posledice i komplikacije prekida trudnoće, koje su retke u današnje vreme.

Da li je i danas, kada je medicina toliko napredovala, sterilitet moguća posledica abortusa?

  • Sterilitet je moguća posledica abortusa ako posle intervencije dođe do ozbiljne i opsežne upale unutrašnjih genitalnih organa. Ovo se retko dešava , češće kod žena koje su imale više prekida trudnoće. Generalno, u današnje vreme, prekid trudnoće je relativno bezbedna procedura kada se radi po pravilima i propisima. Naravno, ne treba doći u situaciju da se mora uraditi abortus, nego treba koristiti savremene i efikasne metode kontracepcije, a to su kontraceptivne pilule ili „spirala“.

Koliko je prisutna podrška roditelja? Kako Vi kao lekar prilazite roditeljima koji se nađu u ovakvoj situaciji?

  • Dešava se da adolescentkinja krije trudnoću sve dok ne počne i na telu da se vidi, pa tek onda odlazi kod ginekologa . Tada verovatno prekid trudnoće neće biti odobren , ako je sve fizički u redu sa bebom i trudnicom i ako su sve ostale pretrage uredne. Roditeljima treba predočiti sve moguće aspekte adolescentne trudnoće i perspektivu ako trudnoća treba da se nastavi i rodi beba ili objasniti sve o prekidu trudnoće. Neke devojke imaju vrlo otvoren odnos sa roditeljima, češće sa majkom, pa sa njom i dođu na pregled.

Da li se dešava da na kliniku dođu devojke mlađe od 16 godina sa zahtevom da im se izvede abortus? Šta se radi u takvim situacijama?

  • U polikinici Marić, u kojoj sam poslednjih 6 godina stalno, a pre toga još 8 godina konsultativno, nikad mi se nije javila devojka mlađa od 16 godina sa zahtevom za prekid trudnoće. Na klinici za ginekologiju i akušerstvo, gde sam prethodno radila 29 godina , a 20 godina na  Odeljenju za planiranje porodice , desilo se nekoliko puta, možda jednom godišnje,  da se javila sama devojka mlađa od 16 godina koja je želela prekid trudnoće. U takvim situacijama se devojci objasni kakvi su zakonski propisi i da je potrebno da sve ispriča roditeljima, bez obzira da li će trudnoću nastaviti ili je prekidati , te da dođe sa njima, da se i njima sve objasni. Češće se dešavalo da devojka , mlađa od 16 godina, dođe sa majkom.

Autor: Sofija Marković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *