Kako se ispravno izviniti?

Društvo

Hteli mi to da priznamo ili ne, verovatno smo se našli u situaciji kada znamo da smo učinili nešto loše, ali nikako da izgovorimo tu čuvenu reč. Postoji li uopšte ispravan način da se izvinimo? Ovo pitanje predstavlja izazov čak i za stručnjake.

Ipak, uprkos ovom izazovu, stručnjaci su pronašli najbolje načine da se izvinimo. Neki profesori sa Cobe univerziteta u Japanu, proveli su godine proučavajući izvinjenja i objavljivali stručne radove sa tačnim uputstvima kako bi pravo izvinjenje trebalo da izgleda.

Ono što ističu kao najvažnije jeste poklon koji će za nas značiti izvinjenje. Svrha poklona nije da bismo obradovali ili odobrovoljili drugu stranu, ako ste na to pomislili, već je bitno šta taj poklon predstavlja za počinioca. Odnosno, da li će nas on naterati da zaista shvatimo da smo pogrešili i možda nas malo i postideti ili ga kupujemo zarad boljih odnosa. U slučaju da je ovo drugo, ne radimo stvari na pravi način.

Ova studija donela je mnoge zadivljujuće rezultate, kao na primer da je korisna i tačna za grupe ljudi i za pojedince, da zaista pomaže u izvinjenjima lične prirode, ali i u onim, masovnim izvinjenjima. Ovo uključuje zemlje kao što su SAD, Holandija, Idonezija, Čile, Japan i Kina.

Druga bitna stvar je poštovanje, ne samo osobe koju smo uvredili, već i samog sebe da tu krivicu priznamo na pravi način. Tako, opšta pravila izvinjenja predstavljaju: prihvatanje odgovornosti, priznanje da smo uvredili i povredili drugu stranu, obećanje da ćemo se poboljšati u budućnosti, ponuda rešenja i naravno, iskren govor.

Ono što je veoma važno jeste i vreme izvinjenja, dakle ipak postoji tajming. Prebrzo izvinjenje neće uspeti zato što je svrha izvinjenja ta da uvek pokušamo da pomognemo drugoj strani da se oseća prijatno, tj. da ona vidi da je pažljivo slušamo i da je razumemo. Ona tada stvara zamisao da se takve stvari više neće dešavati.

Da li će vam osoba oprostiti, stručnjaci kažu, zavisi isključivo od iskrenosti druge strane. Baš zbog toga pažljivo i samo iskreno, neka vas srce vodi, a verujem da kada zaista pogrešite, jedno iskreno: „Izvini!“ vredi mnogo više nego svađa sama.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *