Može li nas posedovanje alter ega osnažiti?

Društvo

Jeste li se ikada zapitali kako poznati uvek ostaju pribrani na sceni, uprkos nervozi i bojazni da se nešto ne desi? Većini je pomoglo stvaranje alter ega.

Bijonse je koristila takozvanu Sašu Firs (Sasha Fierce), koja je predstavljala njen snažan, taktičan i opušten alter ego, za izvođenje sa više pouzdanja dok nije sazrela dovoljno da izbegne nelagodnost i tremu prilikom nastupa.

Iako zamišljena ličnost za većinu ljudi može predstavljati trik, varljivu sliku stvarnosti, istraživanja sugerišu da ova strategija može imati stvarne psihološke koristi. Usvajanje alter ega je oblik „distanciranja“, koji podrazumeva odstupanje od naših neposrednih osećanja kako bismo situaciju sagledali bez prisustva emocija.

Distanciranje nam može pomoći pri racionalnom odlučivanju o situaciji tako što će nam dati više prostora i mogućnost sagledavanja situacije iz drugog ugla. Međutim, ono nam omogućava da obuzdamo neželjena osećanja poput anksioznosti, povećava našu istrajnost u izazovnim situacijama i pojačava našu samokontrolu.

Istraživanja su takođe pokazala da male promene u načinu percipiranja mogu pomoći ljudima da steknu kontrolu nad svojim osećanjima. Na primer, u jednoj studiji od učesnika je traženo da razmisle o izazovnom događaju.

Jednoj grupi je rečeno da se fokusiraju na srž, odnosno srce operacije, tj. ono iznutra, kao da su oni usred situacije. Od druge grupe je zatraženo da se fokusiraju na situaciju izdaleka. Razlike koje je ova studija pokazala bile su izuzetne, oni koji nisu bili direktno uključeni u problem, već su posmatrali situaciju izdaleka osećali su se manje zabrinuto zbog događaja, što im je pomoglo da ga bolje reše.

Distanciranje takođe podstiče veća osećanja efikasnosti. Pre nekoliko godina sprovedena je studija nad decom, tako što bi im se davao zadatak i time im povećao motivaciju da istraju tako što im je rečeno da će biti „dobri pomagači“ ako budu radili na zadatku što je duže moguće. Grupa koja je imala mogućnost da koristi alter ego, kao što su Betmen ili Dora, najduže je radila zadatak.

Pretvaranje da je neko bolji, kompetentniji i udaljavanje od situacije, deci pomaže da prevaziđu strah koji osećaju dok uče i rade nešto novo.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *