Ovako je govorio Mark Tven

Kultura

 

“Dobrota je jezik koji gluvi mogu čuti i slepi videti.“

Ovako je govorio večiti dečak rođen na današnji dan 1835. godine. Ekscentričnog izgleda i avanturista u duši, Mark Tven je svoj životni vek započeo pod imenom Samjuel Langhorn Klemens. Od ranog detinjstva pratio je svoje želje i buntovničke nagone pa je sa 12 godina napustio školu i upustio se u avanturu života.

Putovao je mnogo, menjao je mesta boravka kao i poslove kojima se bavio. Od štamparskog zanata preko kormilara, rudara, došao je do poziva u kojem se najviše pronašao – novinarstva, odnosno pisanja.

  1. godine prvi put će svoje feljtone potpisati pseudonimom po kojem će ostati zapamćen, a najplodnija svoja dela daće u periodu od 1870. do 1880. godine.

Pod velom humora i doživljenih pustolovina, u njegovim delima naći će se život američkog društva njegovog vremena i to često ironično kotiran. Prikriveno će progovoriti o alkoholizmu, alavosti, neskromnosti, ratu, ropstvu.

Najviše će ostati upamćen po jednostavnom stilu koji je kao takav prijemčiv i deci, ali nikako samo deci. Njegov Tom Sojer i Haklberi Fin naučiće i odrasle mnogim mudrostima života. Dva buntovna, ali mudra dečaka sama će se probijati kroz život. U romanu „Pustolovine Toma Sojera“ , pratićemo junaka koji kroz razne svoje domišljate, ponekad i lukave ideje, dolazi do onoga što želi. Uvek na mudar, ali fin način, ne povredivši nikoga.

U romanu koji se smatra nastavkom „Pustolovinama Toma Sojera“ Tom Sojer će biti najbolji prijatelj dečaku pod imenom Haklberi Fin.

Fin će takođe praviti razne nestašluke zbog kojihe će odrasli čak i zabraniti svojoj deci da se druže sa njim, ali njegov buntovnički stav ostaće do kraja prisutan. Naime, mudri dečak odbija usvojitelje jer je uvideo kakvi su ljudi sa druge strane, i shodno tome, ne želi nikada da se civilizuje. Ta dečakova replika biće svojevrsan šamar američkom društvu toga vremena.

Kroz svoje  naizgled naivne avanture buntovnih dečaka ovaj odrasli buntovnik doneo nam je velike istine života. Ti citati zauvek će ostati među nama, samostalni i poučni.

Neki su tu da nas usmere, neki da nas nasmeju, a jedan ovakav da nas motiviše u ovim teškim danima:

„Pleši kao da te niko ne gleda. Pevaj kao da te niko ne sluša. Ljubi kao da nikad niste izdani i živite kao da je na zemlji raj“

 

 

Autor: Ljupka Cvijić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *