I nas se tiče!

Društvo

Vi u toplom domu dovršavate večeru i uživate u prijatnom čaju. Kroz prozor se naslućuje neko kretanje, ali u daljini, negde treća kuća od vas, ali ko mari. Neka galama u pozadini, ali nije u vašoj kući te je nebitno. Kroz tri dana televizija i društvene mreže bruje informacijom o nestalom detetu poslednji put viđeno upravo u vašem kraju. Naizgled miran deo grada sada nosi pečat „opasnog mesta“ i neljubaznih komšija. A među njima ste i vi.

Progoni vas pitanje šta je moglo i da li je moglo nešto drugačije da se uradi. Da li ste mogli da osetite potrebu da ipak provirite i napustite zonu komfora i zašto niko nije reagovao? Niste ni vi.

Naredni korak

Sada, u istom tom toplom domu možda možete da pomognete. A na pitanje kako odgovor je pronašao i predložio osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić. Kako ste čuli za taj slučaj, zahvaljujući njemu, i sledeći isti, trebalo bi da se čuju i svi ostali problemi koji tište ovo društvo, a tiču se upravo dece i omladine u Srbiji. Boreći se za to, Igor ističe kako je rešenje „Amber alert“.

Šta je „Amber alert“?

Sistem obaveštavanja i informisanja koji se pokazao kao veoma uspešan u čak 19 zemalja i spasio popriličan broj dečijih sudbina. Ovaj sistem zapravo omogućava udruživanje snaga policije, nadležnih organa i građana kako bi se putem različitih medijskih kanala dopreti do što većeg broja ljudi u nadi da će, pravovremeno, uočiti lice nestalog deteta i pružiti validne informacije u cilju brzog reagovanja i pronalaženja otetog deteta.

Fondacija „Tijana Jurić“ poziva građane Srbije da se pridruže ovoj kampanji kako bi „Amber alert“ konačno zaživeo i u našoj zemlji. Koliko je Srbija i njen narod spreman da prihvati jedinstveni sistem rešavanja velikog problema i učestvuje u kolektivnom jedinstvu.

Autor: Tamara Ristić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *