KAFANA „?“

Društvo

Jedno od mesta gde je knez Miloš zabranio da se psuje, puši i pljuje je isped kafane „Znak pitanja“ koja se nalazi preko puta Saborne crkve, na samom početku kaldrme u jednom od najznačajnijih delova Starog grada a to je prelaz između Varoš kapija i Gornjeg grada.

Naum , bazrđanbaša koji je bio trgovački konzul i jedan od organizatora Prvog srpskog ustanka je po nalogu Kneza Miloša 1823. godine sagradio kuću u kojoj se nalazi kafana „Znak pitanja“. Izraz  bazrđanbaša  i danas može da se čuje u nekim seoskim sredinama, on označava šaljivdžiju u svatovima, starešinu svatova.

Nakon smrti Nauma  knez Miloš  ja poklonio kafanu Tomi Kostiću,  kao nagradu  zbog zasluga  u Prvom i Drugom srpskom ustanku.

Toma Kostić je bio lekar porodice Obrenović a bio je i zet poznatog trgovca i graditelja Naomi Ička, on je Kneza Miloša izlečio kad je bio ranjen pri osvajanju Užica 1804. godine.

Prvo ime kafane je bilo  „Srpska kafana“ , kada je nakon smrti Nauma Ička,  Miloš Obrenović kafanu poklonio Tomi Kostiću, koji je bio zet Naomi Ička, ona postaje poznata kao   Ecim Tomina Kafana, zatim je 1878. godine dobila naziv „Kod pastira“ .

1892 godine kada je vlasnik postao Ivan Pavlović, kafani daje  naziv „Kod Saborne crkve“, međutim ovaj naziv nije bio u skladu sa uredbom o mehanama i bio je u suprotnosti sa mišljenjem crkvenih vlasti jer su smatrali da predstavlja uvredu za instituciju crkve, iz tog razloga vlasnik je privremeno dok se ne okonča spor sa vlastima i kao neki vid protesta stavio tablu sa znakom pitanja gde je taj  naziv kafane i dan-danas ostao.

Prva srpska apoteka koja je bila u vlasništvu Mateje Ivanovića koju je otvorio na osnovu ukaza Milosa Obrenovica 1830. god ,otvorena je upravo u ovoj kafani i predstavljala je začetak farmaceutske sluzbe u Srbiji.

Autor: Aleksandra Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *