Upoznajte Jamajku – Postojbinu ruma, regea i Boba Marlija

Društvo

Jamajka je država koja se nalazi na istoimenom ostrvu u Karipskom moru. Njeno ime potiče od reči šamajka što u prevodu na naš jezik označava zemlju drveta i vode ili zemlju proleća. Širom sveta ova država poznata je po svojoj prepoznatljivoj kulturi, egzotičnim plažama, ali pre svega po muzičkom žanru rege.

Rege muzika se prvi put pojavila tokom šezdesetih godina prošlog veka. Ova muzika inspirisana je Rastafari pokretom, koji je nastao po uzoru na Ras Tafari Makonena, potomka etiopske pravoslavno-hrišćanske porodice, koji je u narodu poznatiji kao Hajle Selasije. On se zalagao za to da sve crnce treba vratiti u svoju postojbinu, Afriku. Vrlo brzo ova muzika postala je centralno interesovanje Jamajčana, bili oni raste ili ne. Uskoro su svi tadašnji muzičari imali dredove u kosi. Najpre se pod ovom muzikom podrazumevalo nešto što je neuredno i aljkavo. Danas ovaj žanr odlikuje vrlo karakterisitčan ritam i odsečan zvuk. Većina pesama ima politički ton i često je povezana sa religijskim temama. U njima se često peva o društvenim nepravdama i željama da se one promene.

Mnogi smatraju da je rege u potpunosti tvorevina Jamajčana, ali ima i onih koji smatraju da je nastao pod uticajem engleske muzike, s obzirom na to da je Jamajka dugo bila engleska kolonija. Nijednu od ovih tvrdnji ne možemo sa sigurnošću odbaciti, ali jedno je sigurno – rege se nakon prvog pojavljivanja širio neizmernom brzinom po celom svetu.

Najpoznatiji predstavnik ove muzike i prva asocijacija kada pomislimo na Jamajku je Bob Marli, muzička ikona XX veka. Zahvaljujući njemu, rege muzika je proširila svoje granice van Jamajke. 1963. godine Bob je osnovao svoj prvi bend, u kome preuzima ulogu vodećeg pevača. U tom periodu nastali su njegovi najveći hitovi. Grupa se razišla nakon tri godine, a do tada je snimila preko sedamdeset pesama. Pošto je u pesmama pevao o trenutnoj političkoj situaciji, Bob Marli je često bio meta različitih napada. Tako je 3. decembra 1976. godine na njega pokušan atentat, iz koga je, srećom, izašao nepovređen. U to ime održao je besplatan koncert svim ljubiteljima njegove muzike.

Jamajka je osim po rege muzici poznata i po alkoholu. Jamajka je prva zemlja s obzirom na broj pića. Njeno nacionalno piće je rum, alkoholno piće prepoznatljivog ukusa, koje se dobija od šećerne trske koja u Jamajci raste u izobilju. Jamajčanski rum može imati aromu vanile, voća, čokolade, karamele. Neki su puni ananasa i meda. Smatra se da se na Jamajci rum proizvodi još od davne 1749. godine.

Jamajka nosi epitet najopuštenije države na svetu. Ako je sudeći po muzici i alkoholu, taj epitet joj savršeno stoji.

Autor: Jelena Ćetković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *