29. novembar nekad i sad

Društvo

Pre tačno 77 godina na današnji dan 29. og novembra došlo je do drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu-BiH na kome je proglašeno federativno uređenje Jugoslavije. Jajce je grad u Bosni i Hercegovini koji je bio prestonica bosanskih kraljeva, njega su partizani osvojili 1942. godine. U samom srcu grada se nalazilo u slučaju vazdušne opasnosti veliko sklonište u kojem su se meštani sklanjali. Upravo zbog te opasnosti zasedanje je trajalo samo jednu noć.

Na drugom zasedanju koje je odrzano u zgradi bivšeg drustva, ,,Sokola“ kojem su partizani dali naziv ,,Dom Kulture” AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije, uspostavljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ). Izbegličkoj vladi i kralju Petru II Karađorđeviću je zabranjen povratak u zemlju do završetka rata, toj odluci se suprotstavio engleski premijer Vinston Čerčil jer se odluka o zabrani povratka kralja ticala iskljucivo njega.

AVNOJ je doneo odluku u kojoj se nacionalnom komitetu dodeljuje da bude najviši izvršni organ narodne vlasti u Jugoslaviji. Josip Broz Tito je bio izabran za predsednika i poverenika za narodnu odbranu.

Značaju ovog zasedanja doprinosi i to da se u tom trenutku paralelno u Teheranu održavalo zasedanje konferencije Velike Trojice, gde je na tom zasedanju donet sporazum da Jugoslovenskim partizanima teba pružiti pomoć u oružju i opremi, a takođe i u vojnim operacijama.

Na ovaj dan osnovci su polagali pionirsku zakletvu noseći crvene marame i plave ,,partizanske”, za to vreme oni stariji su se bavli svinjokoljem. Svinjokolj je u SFRJ postao društveni fenomen jer je bilo pogodno vreme da se obave potrebne radnje i meso pripremi za zimski period.

Svaki 29.ti  novembar za vreme Jugoslavije obeležen je obiljem hrane i pića, dva neradna dana kao i svinjokoljem, sve do njenog raspada 1991. godine. Poslednji put ovaj praznik je obeležen 2001. godine u Srbiji.

O značaju 29. novembra govori i ulica u Beogradu koja je dobila takav naziv, koji je nažalost promenjen u Despota Stefana. Međutim, stara populacija takozvana jugonostalgičari kazu da za ovu ulicu znaju da se oduvek zvala po danu Republike i da je oni po tome poznaju.

A kako vi proslavljate 29. ti novembar?

Autor: Aleksandra Stnimirović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *