Kako je Bora Stanković pronašao ljubav svog života

Kultura

 

Da život piše romane i da je svakome od nas sudbina zapisana svojevremeno je spoznao jedan od naših najznačajnijih pisaca XX veka, Borisav Bora Stanković. Svoju najveću ljubav sreo je, kako to obično biva, onda kada joj se najmanje nadao.

Bora Stanković rođen je u Vranju, gde je završio osnovnu i srednju školu. Kako bi studirao na Pravnom fakultetu odlazi u Beograd, gde će ostati do kraja svog života. U vreme kada je proživljavao najveću popularnost, nakon objavljivanja svoje „Koštane“, Bora je sasvim slučajno naišao na ljubav svog života.

Naime, šetajući Ulicom kralja Milana, Bora je voleo da razgleda izloge. Jednom prilikom pažnju mu je privukao izlog fotografske radnje, u kome se nalazila fotografija devojke u mornarskom odelu. Ta fotografija ostavila je na njega veoma jak utisak. Toliko je bio očaran devojkom da je u toku dana još nekoliko puta prošetao pored izloga, ne bi li je ponovo ugledao. A onda se sudbina sa njime malo poigrala.

Te večeri na nagovor svojih drugova Bora odlazi na maskenbal. Iako je bio loše volje, pristao je da na maskenbalu samo „baci pogled“, pa da ostatak večeri provede u obližnjoj kafani u Skadarliji. Osoba koju je prvu ugledao na žurki bila je upravo devojka sa fotografije. Bila je to Beograđanka Angelina Milutinović. Budući da je bio veoma sujeveran, znao je da je to neki znak. Najpre je poželeo da pobegne, a onda je pomislio da to mora biti žena njegovog života. Klecavih kolena prišao je devojci. Ni ona nije ostala ravnodušna na njegov šarm i njegovu iskrenost. Dopao joj se na prvi pogled. Celu noć proveli su pričajući i upoznavajući se, nakon čega su shvatili da je taj njihov susret sudbinski. Venčali su se nakon tri godine, i ostali zajedno dok ih Borina smrt nije rastavila.

Bora je preminuo 22. oktobra 1927. godine u Beogradu. Gina, kako je on voleo da je zove, narednih dvadeset godina čuvala je njegovu neispušenu cigaretu i uspomene na njihovu ljubav, koju je verovanje u sudbinu spojilo.

Autor: Jelena Ćetković

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *