39 godina od misteriozne smrti Natali Vud

Kultura

 

Jedna od najtalentovanijih i najlepših glumica svoje generacije nepravedno je ostala u senci svog burnog intimnog života, kao i misteriozne smrti.

Ove godine 29. novembra navršava se 39 godina od dana kada je Natali Vud zajedno sa svojim mužem i prijateljem otišla na krstarenje sa kojeg se nije vratila. Zvanična vest te davne 1981. godine bila je da je glumica pala sa ograde jahte i utopila se.

Kako to obično biva ono što je zazorno i intrigantno privlači ljudsku radoznalost, pa danas, skoro četiri decenije kasnije malo ko zna da je ova glumica bila čak tri puta nominovana za Oskara i osvojila tri Zlatna globusa.

Natali Vud rođena je kao Natalija Nikolajevna Zaharenko u porodici ruskih emigranata u San Francisku. Talenat za glumu bio je vidljiv od malih nogu, pa je na filmskom platnu zaigrala još kao devojčica sa 7 godina („Čudo na 34. ulici“), a sa 17 godina imala je već 18 filmova iza sebe.

Posle toga nizaće se filmovi na čelu sa „Buntovnik bez razloga“  –  njena prva uloga u kojoj izlazi iz okvira deteta-glumca. Natali će privući mnogo pažnje i pokupiti velika priznanja u filmovima: „Tragači“ , „Sjaj u travi“ ,  „Ljubav sa strancem“, „Prokleti posed“…

Na samom vrhuncu svoje karijere odlučuje da se povuče na tri godine, baš kad je trebalo da snimi „Boni i Klajd“ tako da je ulogu u tom klasiku odbila.

Tokom sedamdesetih retko se pojavljuje na filmskom platnu,a u smrt odlazi prerano, u sred snimanja filma i rada na jednoj pozorišnoj predstavi.

Glumica koja je obeležila šezdesete i sedamdesete godine Holivuda, čini se, bila je ceo život pod pritiskom ličnosti iz svog bliskog okruženja. Prvo je to bila njena majka koja je previše ambiciozno  ćerku nametala glumačkom svetu sve dok u jednom momentu glumičinog rada nije rasterala sve njene menadžere i ona preuzela ulogu istih. Kada se izborila sa navalentnim majčinim ponašanjem usledio je brak sa glumcem Robertom Vagnerom, čija se ljubomora i danas povezuje sa njenom iznenadnom smrću.

Iz istih razloga su glumičine ćerke imale potrebu da progovore kroz dokumentarni film, pobiju mnoge predsrasude i doprinesu opštoj slici o ovoj glumici. Film je premijerno prikazan 5. maja, ove godine na TV HBO i nosi naziv „Natali Vud: Zaostavština“

Režirali su ga Loran Buzoro i jedna od dve glumičine ćerke, Nataša Gregson Vagner. Kroz intiman razgovor sa glumičinim bliskim prijateljima film će progovoriti o retkom talentu, šarmu i ljubavi prema glumi koje je Natali Vud imala.

Autor: LJupka Cvijić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *