Postoji li ravnoteža između karijere i porodičnog života – muškarci i žene?

Društvo

Ako ste se pitate kakva je razlika između žena i muškaraca u svetu ovi podaci mogu pomoći, kao i dati odgovor na pitanje da li žene i muškarci mogu ostvariti balans između porodičnog života i karijere.

Čini se da više muškaraca nego žena misli da je moguće „imati sve“ što se tiče unapređenja u karijeri i porodičnog života, pokazalo je nedavno istraživanje.

Studija je sprovedena u 17 zemalja i sačinjena je od jednog pitanja, a to je da li osoba može napredovati na poslu, a u isto vreme biti dobar roditelj kod kuće.

Samo 41% Britanki sa decom mlađom od 18 godina smatralo je da mogu da izdvoje dovoljno vremena da se posvete svojoj karijeri da bi se popele na višu društvenu lestvicu, dok sa druge strane, provode dovoljno vremena kod kuće. Kod muškaraca ovaj broj raste za čak 10%, jer 51% muškaraca smatra da može uspešno da uskladi sve svoje obaveze.

Britanija je bila manje optimistična od ostalih anketiranih zemalja. U drugim zemljama su ljudi mislili da mogu dobro da usklađuju obe odgovornosti. Iako su u svim zemljama muškarci bili sigurniji od žena u svoje sposobnosti da usklade posao i porodični život.

Studija je izdvojila drastičnu razliku između muškaraca i žena u Kanadi, gde je 76% očeva verovalo da mogu biti uspešni i ostvariti balans prema 58% majki. Švedska takođe broji različite podatke i veliki jaz, 73% naspram 57% kod žena. U Singapuru je 69% očeva ukazalo na pozitivna uverenja, dok je 54% majki osećalo isto.

U Velikoj Britaniji jedan od faktora koji bi mogao objasniti zašto su žene manje pozitivne od muškaraca je razlika u platama. Prema Zavodu za statistiku, razlika u platama među polovima iznosi 17,3%. To znači da žene u poređenju sa svojim muškim kolegama rade besplatno u proseku dva meseca godišnje.

Ovakva razlika utiče na sposobnost mladih žena da planiraju budućnost, gde se više od trećine mladih žena u Engleskoj i Velsu uvek „bori da njihov novac traje“ sve dok ne stigne novi mesec i ne prime ponovo platu.

Autor: MIlica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *