Zašto treba podsticati decu da rade kućne poslove?

Društvo

Dr Dejmon Korb (Damon Korb), pedijatar i autor knjige „Odgajanje organizovanog deteta“, veruje da je navođenje dece na učenje i obavljanje kućnih poslova kao što su uobičajeni svakodnevni zadaci u domovima, više od načina za smanjenje opterećenja roditelja – to je važan deo roditeljstva. Smatra da doprinos porodičnom životu obavljanjem  kućnih poslova igra glavnu ulogu u detetovom razvoju, podučavanju organizacionih i životnih veština bitnih za odraslo doba.

Dr Korb veruje da postoje odgovarajući poslovi i lekcije za svaku starosnu grupu. Uzimanjem, igranjem i odlaganjem igračaka na svoje mesto, deca mogu naučiti da radnja nekog posla ima početak, sredinu i kraj. Šestogodišnjaci brigom o kućnom ljubimcu mogu naučiti da je pomaganje deo porodičnog života. Starija deca mogu se naučiti odgovornosti tako što će svakodnevno organizovati i tražiti stvari koje su im potrebne. Deca između 10 i 12 godina mogu naučiti da daju prednost radnjama koje zahtevaju više vremena tako što će izbaciti smeće ili završiti domaći zadatak.

Naravno, naterati decu, posebno večito zauzete i mrzovoljne tinejdžere, da redovno obavljaju poslove nije lako. Roditelji treba da naprave raspored posla. Tinejdžerima mogućnost praćenja grafikona, posebno onog kojeg su i sami napravili, može smanjiti porodične sukobe. Korišćenje table ili grafikona za obavljanje poslova može umnogome pomoći tinejdžerima da se naviknu na svoje obaveze i da ih verodostojno obavljaju.

Detaljan uvid u dobro isplaniran redosled različitih poslova može naterati decu da se suoče i shvate šta su obaveze odraslog čoveka i da ih natera da obavljaju i nauče u praksi osnovne životne veštine, kao što su kuvanje, pranje veša ili korišćenje kućnih aparata. Dugogodišnje iskustvo pružanja pomoći u porodici opremiće decu veštinama preživljavanja za budućnost I odraslo doba.

Deca su razvojno egocentrična. Oni zaista ne razumeju potrebe ili motive svojih roditelja, ali vole da uče nove stvari i da budu deo grupe. Doktor Korb izdvaja da roditelji koji svojoj deci pružaju mogućnost da nauče osnovne poslove i uče ih da je pomaganje ako ljudi učestvuju u grupi, stvaraju mlade odrasle osobe koje su bolje opremljene za život.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *