Šta još možda niste znali o Crnom petku, a stvarno je važno

Društvo

 

Šta je Vama prva asocijacija na Crni petak?  Recimo, meni je petak kao i prošli, a može biti kao i sreda ili bilo koji drugi dan, stvarno ne zavisi puno od šopinga i ne moram da se „obogatim“ kilogramima garderobe. Veća je verovatnoća da će drugi, ipak, prvo pomisliti na vrtoglave popuste, sve te procente nižih cena koji će etiketama dodati malo čarobnog, ali ohrabrujućeg i opuštajućeg jer ovo je taj petak kada ne moramo da osećamo grižu savesti što smo potrošili sve papirne novčanice. Zaboga, stvarno smo uštedeli a i sve to nam je stvarno stvarno neophodno.

Znači, vredelo je čekati petak u novembru.

Do pre skoro vek i po, na jednom egzotičnom mestu u Indijskom okeanu, koje svake godine mami dvostruko više posetilaca, petak je značio samo jedno- redove robova vezanih lancima.

Reč je o Zanzibaru, a preciznije o Stoun Taunu, gde je postojala pijaca robova. Poput prave pravcijate robe, najbolji su prodavani utorkom a oni preostali upravo petkom, po nižim cenama. Odatle „Black Friday“. Na godišnjem nivou, oko pedeset hiljada robova stizalo bi na ovo ostrvo da bi se odatle otpremilo dalje. Da, zvuči kao da se radi o voću ili delovima za automobil. Oni su transportovani iz unutrašnjosti Istočne Afrike prema raznim delovima Afrike i Azije. Desetine hiljada ljudi umiralo bi dok bi uopšte stiglo do pijace u Stoun Taunu.

Ćelije u kojima su boravili do primopredaje, bile su zidine od dvadesetak kvadrata, sa nisikim plafonima i tako malim otvorom kroz koji je vazduh strujao za pedeset i više robova. Muškarci su bili odvojeni od žena i dece, iako su ih okovi oko tela vodili istim sudbinama. Uslovi su bili toliko surovi, da je ovo jedino mesto gde robovi čak nisu ni pokušali da se pobune. Pod uticajem britanske vlasti došlo je do ukidanja ropstva na Zanzibaru, ali se tek krajem devetnaestog veka i zakonski reguliše. Ali se zakonom ne mogu iskoreniti višedecenijske prakse i kultura jednog naroda se i dalje temelji na brutalnosti. Tek će šezdesetih godina prošlog veka situacija eskalirati u Zanzibarskoj januarskoj revoluciji, od koje će se društvo konstituisati do onoga kakvim ga danas poznajemo. Spomenik robovima, okovani originlnim lancima, nalazi se u Stoun Taunu kao sećanje na sva brutalno tretirana bića.

Crni petak nekome je asocijacija na gomilu jeftinijih stvari, a nekada negde daleko je značio strah od gomile gvožđa koja pritiska živote, procenjenim manje vrednim. Ne bih da pokvarim euforiju oko ovog „praznika“ ali važno je da znamo i ne dozvolimo da sećanje na žrtve Crnog petka izbledi.

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *