Na današnji dan preminuo je Džejms Nejsmit- Čovek koji je izmislio košarku

Košarka Sport

Košarka je danas veoma popularna kako širom sveta tako i kod nas, a za postojanje ovog sporta zaslužan je Kanađanin škotskog porekla, Džejms Nejsmit.

Džejms je studirao i završio teologiju sa željom da bude sveštenik, ali ga je životni put odveo na drugu stranu. Tokom studiranja otkrio je da je veoma uspešan u američkom fudbalu, što ga je navelo da osim teologije upiše i studije fizičkog vaspitanja. Po završetku studija opredelio se za sport i karijeru univerzitetskog profesora.

Na svojim predavanjima Džejms je studentima ukazivao na važnost timskog rada i na važnost održavanja kondicije tokom zime. Kako bi ih motivisao, često ih je delio u timove i smišljao im zanimljive izazove.

U decembru 1891. godine na jednom od tih predavanja stvorio je novu igru. Za njen nastanak inspirisala ga je dečja igra „Patka na kamenu“, koju je u detinjstvu rado igrao. Pravila su bila jednostavna. Na krajevima učionice postavio je pletene korpe za breskve sa ciljem da studenti svoje lopte za fudbal ubace u njih. U početku je igra bila prilično gruba i veoma je podsećala na ragbi. A onda je Džejms dobio novu ideju. Pletene korpe podigao je na visinu od 3,05 metara i na taj način igru učinio veoma zanimljivom. Pošto su korpe imale dno, redar bi stajao na merdevinama i tako vraćao lopte igračima. Profesor je ubrzo rešio i taj problem. Probušio je korpe i postavio ih na limene table. Na taj način nastali su prvi koševi, čija je visina do danas ostala nepromenjena. Oduševljeni ovom idejom, studenti su predlagali da nova igra dobije naziv po njenom osnivaču – „naismithball“. Međutim, skromni profesor opredelio se za jednostavniji naziv „basketball“, jer se igra sastojala od korpe i lopte.

U narednim godinama košarka je zaživela i postala veoma popularna među studentima. 1904. godine ovaj sport demonstriran je na Olimpijskim igrama, a od 1936. se zvanično igra. Džejms je prisustvovao prvom izvođenju ove igre i tom prilikom izjavio je da je to najveća nagrada koju je mogao da dobije.

Na današnji dan 1939. godine Džejms Nejsmit je izgubio svoju najvažniju bitku. Sve do smrti bio je posvećen sportu i svojim studentima i do kraja života borio se za to da Afroamerikanci dobiju priliku da svoje sportske veštine usavršavaju na studijama.

Autor: Jelena Ćetković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *