Đura Jakšić – veliki slikar, pisac i boem

Kultura

Srpski romantičar Georgije (Đura) Jakšić rođen je 8. avgusta 1832. u Srpskoj Crnji kod Kikinde, a preminuo 16. novembra 1878. godine u Beogradu. Osim što je bio značajan književnik, iskrenu ljubav gajio je prema umetnosti. Stoga završava slikarsku akademiju u Beču, nakon čega upisuje akademiju finih umetnosti u Minhenu. U Beču upoznaje Branka Radičevića i Đuru Daničića te počinje da piše pesme i zarađuje za školovanje, koje je u Evropi bilo zahtevno i skupo. Po završetku školovanja vraća se u rodnu Kikindu. Radio je kao učitelj na više mesta u Srbiji, a razlog selidbi bio je prgav temperament i oštar jezik, zbog kojih je često dolazio u sukob s pojedincima i vlastima.

Književnost

Kao književnik romantičarskih nadahnuća, Đura Jakšić objavio je jednu zbirku pesama i četiri knjige pripovedaka. Prvu i jedinu zbirku pesama posvetio je knezu Milanu Obrenoviću, a njegove pesme prožete su jakim emocijama, iskrenošću i razočarenjem u svet koji treba da bude bolji. Pored epskih i lirskih pesama, pisao je i pripovetke. Objavio je četiri zbirke pripovedaka, u kojima se susreću romantičarski, realistički i mračni naturalistički elementi. Kroz prizmu romantizma napisao je tri istorijske drame u stihu, koje se i danas izvode u pozorištima.

Slikarstvo

Đura Jakšić oduvek je sebe smatrao slikarom. Težeći da dostigne perfekciju u ovom domenu, pohađao je brojne škole širom Evrope. Njegova prva slikarska dela bila su ikone i ikonostasi, a zatim portreti i slike istorijske tematike. Imao je dobar osećaj za boje i igru svetlosti, a njegova dela definisana su jasno vidljivim potezima četkice i promišljenim korišćenjem osvetljenja za definisanje oblika i prostora. Mnoge slike izložene su u Narodnom muzeju u Beogradu, a među najpoznatijim su ulja na platnu Takovski ustanak, Karaula i Devojka u plavom.

Zanimljivosti

Smatra se osnivačem lirske priče i jednim od začetnika socijalne pripovetke.

U Srpskoj Crnji održava se niz manifestacija u čast velikom piscu.

  1. godine rodna kuća Đure Jakšića pretvorena je u muzej posvećen velikom umetniku.

Mnoge ulice, škole, biblioteke i druge kulturne ustanove u Srbiji nose ime Đure Jakšića.

Svoje prve pesme potpisivao je kao „Đura Jakšić moler“.

Voleo je da piše o ljubavi i vinu, pa se smatra začetnikom i najistaknutijim predstavnikom anakreontske poezije.

Dane i noći provodio je po beogradskim kafanama, uprkos lošem zdravlju.

Prgava narav i dug jezik, osim selidbi, doneli su mu i nekoliko sudskih tužbi i otpuštanje iz državne službe.

Pisao je pesme i pod pseudonimom Teorin.

Sa 16 godina dobrovoljno je učestvovao u Srpskoj revoluciji.

Pored romantizma, njegov rad odlikuje veoma naglašen patriotizam.

Narodna biblioteka u Srpskoj Crnji dodeljuje najstariju književnu nagradu u Srbiji, za najbolju knjigu pesama, koja nosi ime – Đura Jakšić.

 

Dela Đure Jakšića nezaobilazni su sastav školskih udžbenika i lektira, kako u Srbiji, tako i u regionu. Mnoge njegove slike izložene su u Narodnom muzeju u Beogradu, koji treba posetiti i doživeti emocije koje prožimaju rad ovog znamenitog srpskog umetnika.

Autor: Kristina Bondžulić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *