Dva veka od rođenja Fridriha Engelsa

Društvo

Fridrih Engles rođen je 28. novembra 1820. godine u Nemačkoj. Bio je filozof, sociolog, istoričar, revolucionar, novinar, komunista. Za vreme svog života, Engels je objavio nekoliko stotina novinskih članaka i knjiga, a pisao je najviše o kapitalističkom društvu. Među njegovim najpoznatijim delima su:  Manifest komunizma, Nemačka ideologija, Život radnika u Engleskoj, Razvoj socijalizma od utopije do nauke i mnoga druga. Njegove ideje su bile sastavni deo marksizma, ali je poznata i njegova ideja pojma materijalizma

Rođen je i odrastao u vrlo religioznoj i imućnoj porodici, te već od tada stiče svest o položaju radnika jer je njegov otac bio vlasnik fabrike pamučnog tekstila. Njegov odnos sa roditeljima nije bio idealan, a njegovo odupiranje ogleda se u sopstvenom preusmerenju na ateističko poimanje sveta. Nikada nije završio neke više škole, već je samouko gradio svoje znanje i veštine, što je još jednom razočaralo njegove roditelje koji su se nadali da će se on baviti porodičnim poslom. Buntovnički duh nazire se u njegovim mladalačkim danima.

Put koji je Fridrih Engels prošao povezuje granice Nemačke, Engleske, Belgije i Francuske. Gradovi u kojima je bio tek u prolazu i one u kojima je živeo i radio doprineli su teoriji po kojoj ga danas poznajemo. Nemačka je bila značajna kako za njegovo odrastanje tako i za njegov rad, a posebno dela Davida Strausa i Hegelova filozofija. Na jesen 1838. godine objavljuje prvo autorsko delo, pesmu „Beduin“ u hamburškom listu „Telegraf“. U to vreme razvija i svoje novinarsko umeće, koje mu je služilo u kritici industrijalizovanog društva. Pisao je pod pseudonimom Fridrih Osvald.

Mladi Engles 1842. godine dolazi u Mančester gde radi najpre kao službenik, a onda kao upravnik fabrike svog oca. Iste godine upoznaje Karla Marksa, urednika „Rajnskih novina“. Engels je u svojim člancima opisivao brutalanosti rada koje je video u manjim mestima u Mančesteru. Analizirao je radnike, decu i njihov prekovremeni rad. Njegove knjige i članci za druge novine zasnovane su na istoj problematici. Dakle, položaj radnog stanovništva, uticaj industrijalizacije i kapitalizma.  Engels u Mančesteru upoznaje i Meri Burns sa kojom započinje i ljubavnu vezu koja traje naredne dve decenije. Nikada se nisu venčali jer su oboje bili protiv institucije braka kao takvog. Crkveni brak je video kao oblik klasnog ugnjetavanja. Meri je ukazivala na težak život radničke klase, koji će Engelsu služiti u daljem istraživanju i pisanju. Jeseni 1843. godine u Mančesteru piše prvi rad pod naslovom „Skica za kritiku nacionalne ekonomije“ koji šalje u Pariz, gde Marks objavljuje naredne godine.

Liga komunista, među kojima su bili Marks i Engels, naručuje pamflet kojim će se objasniti osnovna načela komunizma. Tako je nastao „Manifest komunističke partije“, objavljen 21. februara 1848. godine. Fridrih Engels i Karl Marks su razvili ideje o kojima se još uvek promišlja, raspravlja i na čijim osnovama se grade nove.

Poslednje dve decenije života provodi u blizini kuće Karla Marksa, u Londonu. Tamo je pored vremena posvećenog odmoru i uživanju, proveo i radeći, pisajući i održavajući kontakt sa radikalcima toga vremena. Od teške bolesti umire 5. avgusta 1895. godine, u svojim sedamdesetim godinama života.

 

Autor: Ana Damnjanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *