Danas bi Brus Li napunio 80 godina

Kultura

Lu JunFan ili više poznatiji kao Brus Li je bio hongkongški I američki glumac, reditelj, majstor borilačkih veština, filozof I osnivač borilačke veštine džitkundo. Rođen je u kineskoj četvrti u San Francisku 27. novembra 1940. godine što ove godine obeležava 80. godina od njegovog rođenja. Roditelji su mu bili poreklom iz Hongkonga, a on je odrastao u Kaulunu, sa svojom porodicom do kasnih tinejdžerskih godina.

U filmsku industriju ga je uveo njegov otac i još kao dete glumeo je u nekoliko filmova. Sa svojih 18 godina se preselio u Sjedinjene Američke Države I upisuje univerzitet u Sijetlu I u tom periodu počinje da uči mnoge borilačke veštine. Njegove pojave na velikom plantu u Holivudu ali I u Hongkongu izazvale su veliko interesovanje za kineske borilačke veštine na Zapadu sedamtedetih godina.

Najveći uticaj na razvoj Lijevih borilačkih veština imalo je učenje vingčuna. On je počeo da uči vingčun od svog učitelja Ipa Mana kada je imao 16 godina, nakon što je izgubio nekoliko borbi od članova rivalske bande. Nije bilo određenog obrazca za časove, Ip se trudio da svoje učenike drži podalje od uličnih borbi, ohrabrujući ih da se bore na organizovanim takmičenjima.

Na proleće 1959. godine, Li je učestvovao u još jednoj od uličnih tuča zbog koje je čak bila pozvana i policija. Zbog tog incidenta njegovi roditelji odlučuju da je najbolje rešenje da on napusti Hongkong i preseli se u SAD gde živi sa sestrom koja je živela sa porodičnim prijateljima u San Francisku.

Na univerzitetu je upoznao svoju buduću suprugu Lindu Emerli, koja je želela da postane učitelj, a sa kojom se ženi u avgustu 1964. Godine. Li I Emerli su imali sina Brendon Li I ćerku Šenon Li.

Brus je smatrao da veliki broj onih koji se bave borilačkim veštinama nije obraćao dovoljno pažnje na fizičku spremu. Takođe je smatrao da se suviše vremena posvećuje razvijanju veštine, a premalo pripremi pojedinca za borbu. Bio je zainteresovan za razvijanje što veće brzine i moći bez dobijanja krupnih mišića, i prema tom cilju je usmeravao svoj program vežbi sa tegovima. Stalno je eksperimentisao, često menjajući elemente svog treninga, i zbog ove činjenice ne postoji precizno određen Brus Lijev metod treninga koji bi svi oni zainteresovani mogli da koriste.

Poznat je po svojim ulogama u pet dugometražnih filmova: “Pesnica gneva” (1971), “Pesnica besa” (1972), “Na zmajevom putu”(1972), “U zmajevom gnezdu” (1973) I “ Zmajeva igra smrti”.

Brus Li je postao ikona pop-kulture poznata širom sveta, naručito medju Kinezima, jer je predstavljao kineski nacionalizam u svojim filmovima.

Neki od njegovih najvećih podviga su bili njegovi udarci koji su bili 5 stotinki sa udaljenosti od 90cm. Izvodio je sklekove na jednoj ruci koristeći samo dva prsta. Takođe je mogao da probije neotvorenu konzervu Koka Kole prstima I da baca zrna pirinča u vazduh, a potom da ih hvata štapićima za jelo.

“Brus je bio zainteresovan samo za snagu koju je mogao odmah da pretvori u moć. Sećam se jedom prilikom smo se Brus I ja šetali plažom u Santa Monici. Odjednom jedan ogromni bodibilder je prošao pored nas I ja rekoh Brusu: “Čoveče pogledaj ruke onog momka”. Nikada neću zaboraviti njegovu reakciju, rekao je: “ Da, krupan je ali, da li je moćan?”, govorio je njegov prijatelj Deni Inosanto.

Li je preminuo u 32. godini života u Hongkongu 20. jula 1973. Godine.

Autor: Nataša Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *