„Konov paradoks“: Ako broj mrtvih pređe 100, kriva zaravnjava

Društvo

Beograd — Član Kriznog štaba, dr Predrag Kon izjavio jutros da bi, ako broj umrlih od koronavirusa u Srbiji pređe 100, to značilo zaravnjenje krive.

On je u jutarnjem programu na televiziji „Pink“ objasnio da je to „paradoks“.

Kon je to objasnio rečima da smrt dolazi posle tri ili četiri nedelje, a do tada se situacija kod nas možda i poboljša kada je broj zaraženih u pitanju.

„Mi možemo da očekujemo da ove mere koje se sprovode da daju rezultate u naredne dve nedelje. Ali brojevi su i dalje veoma visoki pa će tek tamo u decembru doći do poboljšanja. U decembru ćemo videti i to poboljšanje i u brojkama, ali smrtnost će možda biti veća“, rekao je dr Kon, a preneo „Blic“.

Kon je objasnio ovo dramatično povećanje broeva zaraženih zbog nepoštovanja mera zbog nepoverenja.

„Racionalni strah izaziva oprez i stoga poštovanje maske. Kada bi svi nosili maske, bar 95 odsto, mogli bismo da živimo normalno i da ne pričamo o zatvaranju. Kada se nose maske nešto preko 60 odsto, onda imamo ovakvu situaciju. Kada se širi iracionalni strah, onda kreće panika, što je loše. Sada je bitno da se kaže istina, da se istina širi. Ne kroz bombastične naslove kojima se stvara utisak da se podstiče panika“, rekao je on i dodao da je „nagli uspon koji mi doživljavamo posledica neverovanja u virus“.

Na pitanje da li je moguće da će i sa vakcinaciom protv kovida ova situacija biti rešena tek za dve godine, dr Kon je rekao da je kolektivna imunizacija veoma složen proces.

„U odnosu na mogućnost da se vakciniše svu populaciju, ne znam po kojim parametrima je to rečeno. Takva kolektivna vakcinacija se sprovodi sukcesivno, jer će pristizati u delovima. Takođe je velika i logistika da se sve to sprovede. Vakcinu će prvo primiti prioritetne grupe pa tek onda oni koji žele sami“, rekao je epidemiolog.

On je dalje objasnio da su kod onih koji već imaju antitela ta antitela u principu štit protiv korone, kao i vakcina, ali da mogu biti vakcinisani pošto se prilikom kolektivne vakcinacije, kada za to dođe vreme, neće proverovati ko ima antitela a ko nema.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *