Na današnji dan rođen je najbolji gitarista svih vremena, Džimi Hendriks

Kultura

Džoni Alen Hendriks je rođen 27. novembra 1942. godine u Sijetlu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegovo detinjstvo propraćeno je nekolicinom nemilih situacija, jer je rastao u prilično destruktivnoj porodici. Njegovi roditelji, iako sličnog porekla- delom Afroamerikacni a delom i Čerokanci, nisu uspeli da održe skladnu porodicu na okupu. Usled toga što su bili zavisnici od alkohola, često pokušavajući i da prežive, imali su rasprave koje su uticale na povlačenje dečaka u orman.

Hendriks je sa svojih petnaest godina nabavio svoju prvu akustičnu gitaru, koja je koštala tadašnjih pet dolara. Svakodnevnom vežbom i naporima, učeći od iskusnih izvođača, kao što su Madi Voters, B.B. King, Robert Džonson i Haulin Vulf, gradio je sopstveni stil. Svirao je kao član amaterskih bendova i tada shvata da mu je potrebna električna gitara, kako bi se zvuk uopšte čuo. Tokom svoje rane karijere, naučio je da gitaru svira i zubima, jer kako je rekao: „ Ideja da to učinim došla mi je u Tenesiju. Tamo dole moraš da sviraš zubima ili ćeš biti upucan. Po čitavoj bini razbacani su polomljeni zubi “.

Britanski menadžer i producent Čejs Čendler je, po prvi put slušajući Hendriksa, imao viziju da od njega može napraviti zvezdu. Doveo ga je u London, gde je sa bubnjarem Mič Mičelom i basistom Noel Redingom, formiran bend The Jimi Hendrix Experience a bio je to spoj američkog i britanskog bluza i R&B sa rokom. Brzo su postali izuzetno popularni, čak su ih slušali veliki umetnici Bitlsi i Roling Stonsi. Ovaj muzički sastav odlazi u Sjedinjene Američke Države i tada njihova turneja kreće uzlaznom putanjom. Na Monterej Pop Festivalu 1967. godine dostižu vrhunac svoje slave, njihova muzika postaje viralna, a Džimi Hendriks postaje velika zvezda.

Bio je levoruk, a virtuozno je svirao gitaru napravljenu za desnoruke, svirao je iza leđa ali i zubima i jezikom, a umeo je i da zapali pojačalo benzinom. Toliko je bio strastven u svojoj izvedbi.

Džimi Hendriks na Vudstok festivalu 1969. godine prerasta u ikonu alternativne kulture, izvodeći američku himnu na svojstven način. Ostatak svoje karijere provodi kao prava zvezda i ostaje visoko cenjen i dan danas. Iznenada umire u svojoj 27. godini života u Londonu.

Kratko vreme je bilo potrebno da Džimi Hendriks postane izuzetan u svojoj umetnosti, ali i najbolji rok gitarista svih vremena.

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *