Evo kako da se rešite mastitisa u par koraka

Lepota i zdravlje

Mastitis je bakterijska upala dojke, koju najčešće izaziva začepljeni mlečni kanal i to je jedan od najčešćih razloga za bol u dojkama kod dojilja. Na svu sreću, većina majki koje doje nikada se ne susretne sa ovom, da kažemo poteškoćom.

Ipak, ima žena koje često tokom dojenja imaju mastitis, što može biti veoma bolno i iscrpljujuće.

Šta je mastitis?

Do začepljenja mlečnog kanala dolazi kada se kanal suzi i postane neprohodan, pa mleko ne može da proteče kroz njega. Zbog toga mleko ostaje zarobljeno u kanalu iza mesta gde se kanal suzio. To dalje izaziva oticanje dojke i veliku neprijatnost, pa čak i bol.

Kako je mleko zarobljeno u kanalu, ono počinje da se zgušnjava, pa postaje sve teže da izađe napolje. Zbog toga se javlja osetljiva oteklina na dojci ili ispod pazuha do koga se mlečni kanal proteže.

U nekim slučajevima do zarobljenog mleka dospeva bakterija, pa tako začepljeni kanal prerasta u mastitis.

Dojka je natečena, crvena, upaljena u vruća na dodir. Javljaju se simptomi koji su veoma slični simptomima prehlade ili gripa – povišena temperatura, iscrpljenost i umor.

Kako sprečiti mastitis

Postoje neke karakteristične situacije koje mogu dovesti do nastanka mastitisa. Pred vama su saveti kako da ih prevaziđete i izbegnete pojavu mastitisa.

Nošenje neodgovarajućeg grudnjaka može napraviti specifičan pritisak na neki deo dojke zbog čega može doći do začepljenja mlečnog kanala. Uvek pažljivo birajte i nosite grudnjak za dojilje koji je prilagođen anatomiji grudi tokom dojenja.

Ukoliko su grudi prepune mlekom, to može otežavati pražnjenje mlečnih kanala. Takve situacije se dešavaju ukoliko je majka duže vreme odvojena od bebe, ili ukoliko beba prespava noć. Tada se preporučuje korišćenje pumpice u uobičajenim terminima dojenja.Ako posumnjate da imate začepljen kanal, pokušajte da što češće dojite bebu i na taj način sprečite komplikacije.

Ukoliko su vam bradavice oštećene ili krvare održavajte redovnu higijenu, kako biste onemogućili nastanak infekcije. Vaše mleko ima antiseptična svojstva, pa nakon dojenja istisnite nekoliko kapi i razmažite po bradavicama. Nakon toga stavite na njih čiste tupfere za dojilje.

Nežna masaža grudi na mestu bola i otečenog mesta povećava  protok mleka i olakšava dojenje. Masaža se preporučuje nekoliko puta dnevno.

Mastitis se leči antibioticima koje prepisije vaš doktor. Antibiotike koristite onako kako vam je doktor prepisao i uvek popijte celu dozu. Nemojte prekidati, čak i ukoliko se budete osećali mnogo bolje.Nastavite da dojite bebu. Ako vam je tako lakše, prvo dojite bebu iz dojke koja je zdrava, pa tek kada mleko poteče iz inficirane, onda iz nje. Ukoliko je dojka veoma bolna, pa vam dojenje stvara preveliku neprijatnost, ispraznite je pumpicom. 

Oko 15 minuta pre podoja držite na grudima toplu, najbolje mokru platnenu oblogu na bolnom mestu. Tako ćete povećati protok mleka i omogućiti bolje pražnjenje dojke.

Povećajte unos tečnosti i odmarajte što više u toku dana.

Važno je da se mastitis leči u ranim fazama, jer je to tada mnogo jednostavnije.

Autor: Ivana Vitković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *