10 knjiga srpskih pisaca koje svi treba da pročitate

Kultura

1.Miloš Crnjanski – Seobe

Roman koji prikazuje stradanja Srba u Vojvodini u 18 veku kroz dogadjaje i odnose porodice Isakovič.Glavni likovi su braća Vuk i Arandjel ,kao i Vukova žena Dafina.

2.Ivo Andrić-Na Drini ćuprija

Roman u čijem središtu je most kao simbol za koji su vezane mnoge ljudske sudbine.Prikazan je vremenski period od četiri veka čime se prikazuje prolaznost ljudskog života u odnosu na gradjevinu kao što je most.

3.Meša Selimović-Derviš i smrt

Roman koji govori o dervišu Ahmedu Nurudinu koji nam priča o svom životu od trenutka kada saznaje da mu je brat nevin zatočen u tvrdjavu.

4.Borisav Stanković-Nečista krv

Roman govori o nekada uglednoj porodici iz Vranja.Glavni lik je Sofka ,poslednji potomak te porodice na koju pada teska sudbina porodice i njihov pad.Ovo je jedan od najpoznatijih romana Bore Stankovića.

5.Dragoslav Mihajlović-Kad su cvetale tikve

Roman koji govori o beogradskom bokseru Ljubi Sretenoviću zvanom “Šampion” i “Ljuba Vrapče”.Roman govori o više tema boksu,nostalgiji,ubistvu…

6.Dobrica Ćosić-Koreni

Roman koji prati dogadjaje u porodici Katić kao i ekonomske i političke okolnosti u Srbiji u 19.veku.Takodje ovaj roman je dobio NINovu nagradu.

7.Danilo Kiš-Rani jadi

Ovo je zbirka priča koja prati život dečaka Adreasa Sama.Zajedno sa romanima Bašta,pepeo i Peščanik čini porodični ciklus romana Danila Kiša.

8.Ivo Andrić-Prokleta avlija

Naziv samog romana predstavlja naziv carigradskog zatvora u koji nepravedno dospeva fra-Petar iz Bosne.On tamo upoznaje različite ljude od upravnika zatvora do čuvara i samih zatvorenika.

9.Dobrica Ćosić-Vreme smrti

Ovaj roman sastoji se od četiri knjige čija je radnja povezana u jednu celinu.Roman predstavlja nastavak priče iz Korena,pojavljuju se likovi iz Korena ali i neki novi likovi.Prvi deo romana govori o vremenu nakon Cerske bitke.

10.Borisav Stanković-Koštana

Roman koji govori o pevačici i plesačici Romskog porekla koja je živela u 19.veku.Snimljen je istoimeni film 1976.godine u režiji Slavoljuba Stefanovića.

Autor:Sanja Gulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *