Na današnji dan iskopana Tutankamonova grobnica

Društvo

po ogromnoj količini antikviteta koji su tamo pronađeni. Grobnica je otkrivena 1922. Godine od strane Hauarda Kartera, ispod ruševina koliba u kojima su živeli radnici Devedesete decenije koja je ujedno bila I poslednja decenija I prelazni period Egipta.

Grobnica je bila pljačkana dva puta, stoga su svi predmeti u njoj bili razbijeni I razbacani na sve strane pa je bilo potrebno čak osam godina da se grobnica potpuno isprazni. Celokupan sadržaj iz grobnice transportovan je u muzej u Kairu.

Grobnica se sastoji od stepeništa, tačnije 16 stepenika koji vode do prvog ulaza. Hodnika koji vodi do drugog ulaza, a potom I u predvorje koje je nađeno u totalnom haosu zbog pljački koje su se događale. U predvorju su se nalazili oko 700 predmeta među kojima su bila tri ceremonijalna kreveta, a takođe I četiri dvokolice koje su se najverovatnije koristile za lov, vreme rata ili parade.

Pogrebna odaja I ujedno najveća prostorija u grobnici jedina je bila ukrašena. Na zidovila su se mogle videti scene iz rituala otvaranja usta koji se radio iz verovanja da bi pokojnik u svom zagrobnom životu mogao da diše I govori. Prikazan je bio I Tutankamon sa boginjom Nut na severnom zidu, prvog sata Amduata na zapadnom zidu, prve čini iz knjige mrtvih na zapadnom zidu I predstavljanje faraona sa različitim božanstvima na južnom zidu.

U grobnici su se nalazili mnogi pogrebni tekstovi od kojih je najpoznatiji “Zagonetna knjiga pećina”. Tekst je napisan kriptografskim kodom, koji se primenjivao u Novom kraljevstvu pa tako nikada nije uspelo njegovo razotkrivanje.

Riznica je bila jedina sporedna prostorija u pogrbnoj odaji. Sadržala je preko 5000 katalogizovanih predmeta, od kojih je većina pogrbne I ritualne prirode.

Dva najveća predmeta pronađena u riznici jesu faraonov kompleksni kanopski sarkofag i velika statua Anubisa, boga podzemlja.

 Takođe su pronađene brojne škrinje sa pozlaćenim statuetama Tutankamona sa božanstvima, kao i još dve dvokolice. U ovoj prostoriji su se nalazila dva mumifikovana fetusa za koje je DNK analiza potvrdila da su mrtvorođenčad Tutankamona.

Godine 2015, egiptolog Nikolas Rivs je izneo teoriju da možda postoje skriveni delovi grobnice. Na osnovu digitalnih snimaka visoke rezolucije, Rivs je uočio tragove na plasteru u pogrebnoj odaji, za koje je smatrao da ukazuju na mala vrata na zapadnom zidu, istih dimenzija kao ona koja vode ka aneksu. Rivs je takođe smatrao da tragovi na severnom zidu ukazuju na to da sam taj zid ograđuje šupljinu, koja je mogla da predstavlja nastavak predvorja.

Danas, grobnica je otvorena za javnost, a posete su ograničene na 400 ljudi dnevno. Bila je zatvorena početkom 2010. Godine zbog renoviranja ali je otvorena opet početkom 2019. Godine.

Autor: Nataša Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *