Upoznaj se sa svojim pravima u javnom prevozu

Društvo

Svi znamo da je jedan od vladajućih problema u Srbiji ekonomska kriza, ponajviše sad u doba korone i da mnogi nemaju određene popuste na bus plus karticu i da to predstavlja veliki finansijski izdatak na mesečnom nivou.
Novca u našim novčanicima nikad manje a kontrolora po javnom prevozu nikad više, a uz to sledi stalni oprez, stres i unutrašnji monolog: „šta sad da kažem, kud sad da izađem iz autobusa/tramvaja/trole a žurim, kako da izbegnem njihov pritisak, šta ako dođe komunalna milicija?“ A opet kako da obezbedimo toliko prihoda da pokrijemo sve mesečne izdatke, zar i onako ne doprinosimo dovoljno državi da možemo sebi dozvoliti da se bar jednom zadesimo u situaciji da u javnom prevozu ostanemo bez bus plus kartice?
Osvrnućemo se na naša prava, a ujedno i njihove obaveze kada se nađemo lice u lice sa kontrolorima. Jedna od osnovnih Ustavno zagarantovanih prava je građanska neposlušnost, a to u konkretnom slučaju znači da svaki građanin koji se zadesi u gorenavedenoj situaciji ima pravo da se na nenasilan način suprotstavi i negoduje davanje bilo kakvog dokumenta kontrolorima, po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti isti nemaju pravo da nas legitimišu. Nas može da legitimiše samo republička policija dok su gradskoj odnosno komunalnoj miliciji ta ovlašćenja ograničena.
Znači bez ikakvog straha i ustezanja iskažite svoje nezadovoljstvo, naravno sledeći korak njihov je zahtevanje da im date ličnu kartu, ni po koju cenu nemaju to pravo da traže od vas, a ni vi nemate obavezu da to učinite, isto tako samim dolaskom komunalne milicije, a u većini slučaja kontrolori ih i ne zovu, vi ste dužni da date na uvid ispravu kako bi obezbedili proveru identiteta prema Zakonu o komunalnoj miliciji u članu 21 samo ako vaše ponašanje ili delovanje predstavlja kršenje propisa iz delokruga komunalne milicije kao i ako vas zatekne na mestu kršenja propisa iz delokruga komunalne milicije, a to nije sigurno autobusko stajalište ili trotoar na kojem ćete se sigurno naći sa konrolorima nakon negodovanja da sarađujete sa njima. Komunalni milicajac je dužan da vas upozna sa razlozima provere identiteta, a isti nema prava da vašu ličnu kartu preda kontrolorima i da vas ubace u sistem gde bi ste onda zaista bili u obavezi da u roku od 8 dana platite kaznu od 5 000 dinara, a ako ne platite u roku onda 10 000 dinara.

Autor: Aleksandra Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *