Deca i internet

Društvo

Bezbednost dece na prvom mestu – koliko je moguće?

Internet doba, video igre u jeku, društvene mreže prikaz buduće realnosti. Kako vam se dopada ova izjava puna realističnih činjenica? Koliko smo zapravo okupirani virtuelnom realnošću možda najbolje pokazuje podatak da bar sedamdeset procenata dece srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koristi internet okruženje u svakodnevnom funkcionisanju. Međutim, poražavajuće je kako više sat vremena opredeljenog za ovaj užitak traje i do 8 sati dnevno. Postoji li granica i kako roditelji mogu da utiču na razvoj mišljenja o datoj atmosferi – pitanja su koja muče većinu savremenika.

Nekada smo pokušavali da dečiju igru ne svedemo samo na uživanje ispred TV ekrana. Danas, kažu roditelji, nemaju dovoljno vremena te decu nekada, čak i hrane uz crtane filmove i tako ih uspavljuju. Da li je to dobro pokazatelj nam je i podatak da sve više dece modernog doba ima problem sa drastičnim oscilacijama energije, sa hiperaktivnošću i problemima sa koncentracijom, pažnjom.

Kao što nam je poznato, internet okruženje ima svoje prednosti, ali i mane. Kako prednosti svi ističu zaustavićemo se na manama. Koliko sigurni možemo da budemo da se, zapravo, naša deca i mladi nalaze u prijatnom ambijentu društvenih mreža? Postoji niz aktivnosti koji na njihovu bezbednost utiče te je važno pravovremeno ukazati na preventivne aktivnosti.

Uloga roditelja

Roditeljski zadatak spada u teže zadatke našeg postojanja te je razumljivo da će nekada reći kako nisu imali vremena za određenu aktivnost. Zato je dobro, kada pronađu to isto vreme, da ga kvalitetno i provedu te svojim postupcima i razgovorom pokažu kako izgleda jedan dan internet života sa rizičnim situacijama, a bez posledica. Izgraditi odnos poverenja na nivou roditelj – dete ima presudnu ulogu u ovom obrazovnom procesu.

Virtuelni svet kreiran je sa dovoljno slobode pristupa i možda ne tako dovoljno bezbedonosnih mera. Posvetiti se kvalitetnoj edukaciji mladih za adekvatno korišćenje pametnih uređeja i internet platformi je od suštinskog značaja.

Autor: Tamara Ristić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *