5 zanimljivosti o bojama

Uncategorized

Ljudsko oko može da napravi razliku između najmanje 2000 različitih nijansi  drugačijih boja i to u više različitih kombinacija. Boje služe kao sredstvo komunikacije i pomažu nam u stvaranju prijatnog okruženja. Koristeći ih, takođe otkrivamo našu duhovnu i kulturnu orijentaciju. Naš svet možemo obogatiti bojama, čineći ga estetskijim i prilagođenijim sopstvenim potrebama i željama. Evo par zanimljivosti koje se odnose na naš šareni svet!

1. Crvena je prva boja koju beba vidi       

Iako se beba rađa sa razvijenim očnim organima, vid se razvija kroz celu prvu godinu jer centri u mozgu koji su odgovorni za vid nisu do kraja razvijeni po rođenju. Iako nam bebin svet deluje šareno, odojčad nakon dve nedelje u stanju su da razlikuju samo crvenu boju. Kako se njihov vid boje razvija, broj boja koje su u stanju da vide nastavlja da raste sve do formiranja punog spektra u petoj godini.

2. Boje mogu izazvati uspomene iz dubokog detinjstva

Kada vidimo određenu boju ili čujemo njeno ime, ona u našem mozgu budi asocijacije na predmete, raspoloženja, čak i temperature, koje su uspostavljene još u detinjstvu. Ako volite fudbal, boja dresa tima za koji navijate može poslati nalet pozitivnih osećanja. Ukoliko ste bili dete koje je volelo da se igra barbikama, moguće je da slušanje reči „roze“ izazove nejasna osećanja radosti. O ovoj temi pisao je Mišel Pasturo, autor knjige „Plava: istorija jedne boje“.

3. Mars dobija crvenu boju zbog gvožđe-oksida

Zarđala crvenkasta boja planete Mars posledica je činjenice da je prekrivena gvožđe-oksidom – istim elementom koji krvi daje svoju crvenu boju. Ne čudi što je ova planeta nazvana po rimskom bogu rata.

4. Značaj Isaka Njutna za razumevanje boja

Pored brojnih naučnih dostignuća Isaka Njutna, jedno od najdugovečnijih jeste njegov nalaz o tome kako svetlost utiče na boju. Njutn je razvio eksperimente koristeći prizme, projektujući dugin spektar koji će razviti u svoj čuveni točak u boji. To je zamenilo pogled da je boja kombinacija svetlosti i tame, pružajući shvatanje da je samo svetlost odgovorna za boju.

5. Boje mogu biti zastrašujuće

Hromofobija je redak, uporan, iracionalan strah od boja. Neki ljudi koji imaju ovaj poremećaj oštro će reagovati na određene nijanse ili tonove, dok će se drugi truditi da potpuno izbegnu boju. Neki znaci i simptomi su: mučnina, vrtoglavica, nedostatak daha, osećaj panike, povišen broj otkucaja srca i krvni pritisak, anksioznost, glavobolja i drhtanje. Efikasan tretman podrazumeva metode i tehnike koje uključuju sistematsku desenzitizaciju i terapiju izlaganja.

Autor: Kristina Bondžulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *