Narandžasta je boja borbe!

Društvo

Današnji dan proglašen je za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Zašto baš 25. novembar?
U Dominikanskoj Republici se na današnji dan 1960. godine dogodilo brutalno ubistvo. Tri sestre Miribal, poznatije kao „Las Mariposas“, nastradale su zbog svoje borbe za demokratiju. Patrija, Minerva i Marija Teresa su zbog svog buntovničkog ponašanja i hrabrosti da se suprotstave vladajućem režimu u više navrata bile hapšene i mučene, a na kraju surovo ubijene. Pripadnici tadašnje vlasti su tri nemoćne sestre presreli na planinskom putu, izveli ih iz svog automobila u polje šećerne trske i isprebijali ih do smrti. Sestre su pronađene u automobilu gurnutom sa litice, kako bi sve izgledalo kao nesrećni slučaj.
Njihovo ubistvo probudilo je narod. Ove tri sestre su se zalagale za slobodu i jednakost, i nisu ćutale o nasilju u svom okruženju. Danas su nacionalne heroine u svojoj državi. O njima se pišu pesme, knjige, snimaju filmovi. Kuća u kojoj su živele postala je nacionalni muzej u kome su izloženi predmeti koji svedoče o njihovom životu u delu.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine progasila 25. novembar kao dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a narandžasta boja postala je simbol njihove borbe za svetlu budućnost.
Kada je reč o nasilju nad ženama u Srbiji, statistika je vrlo je poražavajuća. Na godišnjem nivou u proseku strada 35 žena, svaka treća doživljava neki vid nasilja, a mali je broj onih koje nasilje prijave. Mnogo je onih koje ćute o ovoj temi iz različitih razloga. Trpe različite oblike nasilja kako bi zaštitile svoju decu, ne znajući da im na taj način više škode. Strah, nemoć, očaj – osećanja su o kojima žene ćute, sve sa ciljem očuvanja svoje „porodice“. Veliki je broj onih žena koje razloge nasilničkog ponašanja opravdavaju ili pronalaze u sebi. Veruju da nisu dovoljno dobre, niti vredne pažnje, i zavaravaju se time da se nasilje neće ponovo dogoditi. Ne primete kada uđu u začarani krug, koji se, nažalost, može završiti fatalno.
Svaki vid nasilja nad ženama, decom, muškarcima, životinjama zaslužuje najstrože kazne. O ovoj temi treba govoriti svakodnevno i na taj način podizati svest kod ljudi, pružati im podršku i ohrabrivati ih da potraže pomoć.
O nasilju treba govoriti uvek, ne samo kada se ono dogodi!

Autor: Jelena Ćetković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *