Dvadeset devet godina od smrti legendarnog umetnika Fredija Merkjurija

Kultura

Bio je to čovek o kome se može pisati u nedogled, o čijem se životu toliko spekuliše a čije je stvaralaštvo ostavilo traga sve do danas.

Rođen je kao Farrokh Bulsaraje 1946. godine u Zanzibaru a školske dane provodi u Indiji, kada je njegov talenat postao prepoznatljiv među drugim učenicima i nastavnicima. Tada dečak izražava svoje interesovanje za muziku i postaje član hora, ali se posvećuje i časovima klavira, na inicijativu školskih nastavnika. Interesantno je da od tada nosi nadimak  Fredi, koji će u svetu rok muzike postati jedno od najpopularnijih. U Londonu upisuje i završava studije umetnosti.

Krajem šeszdesetih godina prošlog veka svoje muzičko iskustvo stiče kroz nekoliko manje poznatih bendova da bi 1970. godine zauzeo mesto frontmena grupe Queen, čime započinje svoju profesionalnu karijeru. Postigao je nadrealnu popularnost, a hitove koje je sa saradnicima kreirao postali su vanvremenski. Fredi Merkjuri bio je pevač, kompozitor i stvaralac muzike na brojnim instrumentima. Svoje autorsko stvaralaštvo izrazio je kroz neke od najvećih hitova, poput  Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Crazy Little Thing Called Love, Somebody To Love. Pesma Bohemian Rhapsody smatra se numerom epohe, čak i muzičkim delom veka. Zato i nije čudno što je grupa Queen svoju popularnost sačuvala do danas.

Lični život Fredija Merkjurija bio je u tolikoj meri transparentan i, u to vreme, ekscentričan da se o njemu zna gotovo koliko i o njegovoj muzici. Najviše glasina izazivala je njegova veza sa jednim producentom, a kasnije i sa frizerom, sa kojim će provesti svoje poslednje godine života. Nagađalo se da je zaražen HIV-om, što je i sam potvrdio dan pred svoju smrt. Nakon nekoliko godina teške bolesti i bez ikakvog lečenja, Fredi je preminuo na današnji dan, 24.11.1991. u 45. godini života.

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *