Od dosade do kreativnosti

Društvo

Naučnici kažu da je dosada jedan od najvažnijih faktora koji utiču na kreativnost.

Džon Istvud (John Eastwood) psiholog sa odseka vezanog za proučavanje dosade na univerzitetu Jork u Kanadi, kaže da se u našem umu dešavaju dve stvari kada nam je dosadno. Prvo je ono što on naziva „svezivanje“, ili što bi se u našem narodu reklo „svezan kao vreća“, tj. kada neko ne radi ništa ili želi nešto da uradi, ali neuspešno. Drugo, željni smo da uradimo nešto, jer u nama leži veliki izvor energije koji je neiskorišćen.

Dosada, sama po sebi, nije kreativna. Važno je ono šta činimo kada nam je dosadno. Ono što je veoma važno jeste da kada nam je dosadno, motivisani smo da uradimo nešto drugo i tako najčešće otkrivamo nove stvari. Sa tim se slažu mnogi pisci, muzičari – umetnici uopšte. Tvrde da je dosada bila glavni faktor koji ih je motivisao da napišu poznate pesme i uspešne romane.

Književnica Agata Kristi, predstavlja jedan od mnogih primera kako je zahvaljujući dosadi uspela da napiše izvrsne romane. Čak je i izjavila: „Ne postoji ništa poput dosade koja bi vas naterala da pišete“. Do svoje 17. godine napisala je brojne kratke priče i roman.

J.K. Rouling je izjavila da je sedela u vozu, sama i gledala kroz prozor kada joj je sinula ideja za najopularniju knjigu svih vremena. Hari bi mogao nestati isto toliko brzo koliko je stigao na ovaj svet da je Rouling imala pored sebe svoj telefon ili Kindl da joj odvlače pažnju.

Kada nas dosada „uhvati“, dolazimo u iskušenje da odmah nađemo novo rešenje. Mada, postoji mogućnost da probamo da je izbacimo iz sebe ili da probamo da joj se odupremo, jer dosada nema nikakve veze sa krativnošću, ona je samo odskočna daska za predivne, nove ideje.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *