Neobični običaji širom sveta u novogodišnjoj noći

Društvo
 1. decembar – dan koji ove godine iščekujemo više nego ikada. Da li ćemo ga proslaviti onako kako smo navikli – neizvesno je. Dok to ne saznamo, možemo se prisećati prethodnih proslava i razmišljati o tome šta nam sve može doneti sreću u narednoj godini, koja će nam, nakon ove neobične i nimalo prijatne godine, biti veoma potrebna.
  Nova godina se širom sveta dočekuje i proslavlja na različite načine. Osim onih nama dobro poznatih, postoje i oni koji su nam vrlo neobični.
  Ljudi iz različitih krajeva sveta veruju da novogodišnja noć ima čudnu moć. Od davnina se trude da u njoj ispoštuju sve običaje. Uglavnom su oni vezani za bogatu i raznovrsnu trpezu.
  U Grčkoj se u novogodišnjoj noći tradicionalno seče kolač u kome se nalazi novčić. Prvo parče namenjeno je Bogu, drugo domaćinu, a treće kući. Ukoliko se u trećem parčetu nađe novčić, porodica tokom cele godine može očekivati sreću.
  Rusi svoje novogodišnje želje zapisuju na papir koji odmah spale. Pepeo koji ostane sipaju u čašu i popiju ga zajedno sa šampanjcem čim otkuca ponoć.
  Španci svoju Novu godinu, osim uz muziku i veselje, dočekuju uz grožđe. Veruju da će im 12 zrna grožđa, koliko treba da pojedu do ponoći, doneti sreću i zdravlje u narednih 12 meseci.
  Kubanci, takođe, uživaju u voću. Jedu grejpfrut i trude se da dvanaesti pojedu tačno u ponoć.
  Amerikanci veruju da će im svinjetina doneti uspeh, pa upravo nju serviraju za novogodišnju trpezu, zajedno sa graškom i listovima zelja, koje simbolizuje novac.
  Danci razbijaju tanjire ispred svoje kuće, verujući da će im više razbijenih tanjira u narednoj godini doneti više prijatelja.
  U Nemačkoj veruju da će što veća buka oterati zle duhove, pa na vatromete svake godine potroše ogromnu količinu novca.
  U Japanu se Nova godina dočekuje tokom čitavog dana. Običaj počinje ujutru čišćenjem kuće, jer na taj način čiste sve ono što je loše, a završava se zvonjavom sata koji se oglašava 108 puta. Na taj način teraju zlo iz prethodne godine.
  Stanovnici Kolumbije se tokom čitave novogodišnje noći šetaju sa praznim koferima, kako bi u narednoj godini puno putovali.
  Bez obzira na to kako proslavljamo Novu godinu, svi imamo iste želje, a to su pre svega zdravlje i sreća. Tome nas je naučila ova neobična 2020. godina.

Autor: Jelena Ćetković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *