Nove, rigoroznije mere prevencije korona virusa od utorka, 24. novembra

Društvo

Vlada Republike Srbije je, uz konsultacije sa Kriznim štabom, donela odluku o pooštrenju mera prevencije transmisije korona virusa u Srbiji, što je posledica nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji.

Predviđeno je da nove mere stupe na snagu od utorka, 24. novembra.

Novim merama propisano je skraćeno radno vreme svim ugostiteljskim objektima do 18h. Takođe, obavezno je i bezuslovno nošenje zaštitne opreme u toku neizbežnog međuljudskog kontakta, bilo da je reč o otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Zabranjena su sva javna okupljanja više od pet osoba, kako u zatvorenom, tako i u otvorenom prostoru. Izuzete su školske ustanove, radne organizacije, trgovinski objekti, tržni centri i slični objekti, u kojima važi propisani broj osoba po kvadratnom metru, u skladu sa veličinom objekta, odnosno broja kvadratnih metara koje zauzima. U skladu sa novim merama, dozvoljeno je da najviše jedna osoba može da zauzima 4 kvadratna metra, što je procenjeno kao minimalna interpersonalna udaljenost koja ne nosi epidemiološki rizik.

Zaposlenima, kojima to profesija i radni zadaci dozvoljavaju, preporučuje se rad od kuće, dok su putnici u javnom gradskom prevozu obavezni da nose zaštitne maske. U vozilima javnog gradskog prevoza, iz epidemioloških razloga, deklarisan broj putnika u vozilima upola je smanjen, te će, u skladu sa tim, broj vozila koji saobraćaju biti uvećan za još 263.

Epidemiolog i član Kriznog štaba, Predrag Kon, naglasio je da je današnja sahrana patrijarha Irineja događaj sa značajnim epidemiološkim rizikom, ali da je prisustvo na ispraćaju patrijarha na večni počinak nešto što se ljudima ne može zabraniti.

Izvor: Danas.rs

Autor: Zorana Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *