Neonacista iz Amerike od marta u Srbiji, kaže – došao da pomogne

Društvo

Jedan od vođa američkog, neonacističkog pokreta “Uzdizanje” Robert Rundo od marta je u Srbiji, gde je, prema pisanju portala “Belingket” osnovao preduzeće kako bi dobio privremenu boravišnu vizu. Iako nije jasno zašto je odabrao baš Srbiju za svoj privremeni boravak, sagovornici N1 su saglasni – ovde ne mora previše da brine zbog izrečenog ili počinjenog.

U Americi, svojoj domovini, Robert Rundo poznat je kao nasilni, beli suprematista protiv kog je ove nedelje pokrenut sudski postupak na federalnom nivou, koji će se, po svemu sudeći voditi u njegovom odsustvu, pošto je u Beogradu od marta.

Veli, došao je da pomogne.

“Evo, čistimo komšiluk, napravili smo predivni, umetnički grafit za lokalce. Vidite dakle, “Ave Srbija”, “Hajl Srbija”, naveo je Robert Rundo, jedan od vođa pokreta “Uzdizanje”.

Prisutan je i u medijima gde pod imenom “Roman” promoviše takozvane “Hajdučke igre”.

“Došao sam ovde da podržim svoju srpsku braću. Mislim da je ono što je Amerika uradila 90-ih bilo užasno i ničim izazvano i došao sam ovde da pokažem da nisu svi Amerikanci takvi”, poručio je on.

Takođe, razvio je saradnju i sa ovdašnjim reperima.

Pre nego što će se nastaniti u Srbiji, Rundo je obilazio istočnoevropske zemlje. Bio je na neo-naci komemoraciji u Mađarskoj, godišnjem neo-nacističkom maršu u Bugarskoj, a obilazio je i ukrajinske skupove iste tematike.

Sve to ispratio je novinar portala “Belingcat”, koji kaže, od kako je Rundo sa svojom grupom fizički napao skup Trampovih protivnika 2017, postao je poznat na međunarodnoj, desničarskoj sceni.

  “Svi se pitaju šta zapravo radi u istočnoj Evropi? Izgradio je reputaciju nekoga ko pokušava da iskoristi svoje dosadašnje iskustvo, harizmu da izgradi novu i produži postojeću mrežu krajnje desnice u ovom delu Evrope, kako bi stekla uticaj na politiku i društvo u mnogim zemljama – od Amerike do Srbije”, smatra novinar Majkl Kolborn.

Kolborn pretpostavlja da je Rundu neko objasnio da će ako pokrene svoj biznis ovde, makar i mikropreduzeće, dobiti privremenu boravišnu dozvolu, što je teže u drugim istočnoevropskim zemljama. Pokrenuo je biznis i svoju ideologiju promoviše uglavnom kroz modu.

“Srbija je mesto gde zbog skretanja pogleda vlasti krajnja desnica prvo može da raste, drugo da se učvrsti i treće da radi šta poželi bez straha od posledica, sve dok poštuje nepisana pravila onih koji donose odluke. Ako ste priopadnici krajnje desnice, ovde postoje stvari koje možete da kažete ili uradite bez posledica i privlačenja pažnje”, ocenjuje Kolborn.

Istraživački novinar Darko Šper, koji prati ekstremnu desnicu u Srbiji, naglašava da postoji odlična povezanost ekstremnih grupa na međunarodnom nivou.

Razloge Rundovog dolaska ne zna, ali mu je jasno da je pustio korene.

“Ne bi sve to moglo da se vidi i na društvenim mrežama i po tim američkim medijima šta on radi u Srbiji da njemu do toga nije stalo, odnosno da ne postoji neka podrška iza njega. A to su svi ti grafiti, to su sva ta druženja, pa na kraju krajeva i otvaranje firme gde on prodaje garderobu “naci” brenda u Srbiji i čak stavlja te simbole koji se ustvari vezuju za ovaj prostor, a ne za Ameriku iz koje dolazi”, napominje Darko Šper, novinar Vojvođanskog istraživačkog analitičkog centra (VOICE).

Šper smatra da je Rundo samo kap u moru onih koji su ovde pronašli svoju oazu. Kaže, niko od takvih “gostiju” do sada nije imao bilo kakve probleme sa ovdašnjim vlastima, pa verovatno neće ni on, koji je “za sada periferan lik, ali može da posluži”.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *