Građani odaju poštu patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save

Društvo

Telo patrijarha Irineja, koji je preminuo u petak, preneto je iz Saborne crkve u Hram Svetog Save, gde će i biti sahranjen, a vernici mu odaju poštu, dok sveštenici neprekidno čitaju jevanđelja. Liturgiju u nedelju će vernici moći da prate putem video bima.

Pored odra u Hramu Svetog Save, na koji oko podneva položen kovčeg s posmrtnim ostacima preminulog patrijarha SPC Irineja, sveštenici čitaju Jevanđelja, što će trajati neprekidno do nedelje u 9 časova, kada će biti služena zaupokojena liturgija.

Od kada je kovčeg sa telom patrijarha Irineja u Hramu, do te crkve dolaze vernici kako bi odali poštu i zapalili sveće. Ispred Hrama, u koloni ih je bilo i večeras, a kako bi se poštovale epidemiološke mere, ispred centralnog ulaza postavljene su ograde i obeleženi smerovi kojim vernici mogu da se kreću kada ulaze, odnosno izlaze iz Hrama. Zbog toga će i liturgiju sutra moći da prate ispred Hrama, preko video bima.

Ranije danas, kako je izvestila naša reporterka, na ulazu u Hram Svetog Save su bila dva pripadnika Garde u svečanim uniformama, a okolo i ispred pripadnici Žandarmerije i obične policije.

Iako je SPC saopštila da će se tokom ispraćaja patrijarha poštovati sve propisane mere, mnogo građana je bilo prisutno u Sabornoj crkvi, malo njih je nosilo maske, nije bilo distance, a okupljeni su ljubili kovčeg koji je bio prekriven staklom i krst. Sveštenstvo je brisalo staklo, ali lekari smatraju da je takvo ponašanje vernika bilo rizično.

Pripadnici Garde Vojske Srbije su izneli kovčeg s patrijarhom iz Saborne crkve, a takođe su ga oni i uneli u Hram Svetog Save.

Kako se videlo na snimcima, građani koji su u Sabornoj crkvi bili i povodom današnje slave, pričešćivali su se istom kašicicom, što dodatno zabrinjava.

Telo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha uneto je u 8.40h u subotu u Saborni hram Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, tokom liturgije, na dan slave hrama.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *