Naučnici predviđaju porast broja izumrlih vrsta

Društvo

Na osnovu fosila koji su izumrli u prošlosti, naučnici su okvirno izračunali koliko sisara bi moglo biti potpuno izgubljeno u 21. veku. Prikupljeni podaci pružaju informacije o vremenu i razmerama nedavnih izumiranja. Naučnici predviđaju da će najmanje 550 vrsta doživeti istu sudbinu već izumrlog mamuta i smilodona (sabljaste mačke).

Panel naučnika upozorio je, 2019. godine, da milionima biljnih i životinjskih vrsta preti izumiranje, a posebno je naglasio da smo trenutno na ivici šestog masovnog izumiranja.

Tobajas Anderman profesor sa švedskog univerziteta u Geteborgu izjavio je da sa svakom izgubljenom vrstom gubimo i jedinstveni deo prirodne istorije zemlje.

Na osnovu trenutnih podataka o ugroženim vrstama, sproveden je niz simulacija koje su zabrinule naučnike. Naime, predviđen je veliki porast stope izumiranja do 2100. godine, a u poređenju sa predstojećim izumiranjima u narednim decenijama, izumiranja iz prošlog veka bila su samo početak.

Novo istraživanje osuđuje ljude kao potpuno odgovorne za izumiranje sisara. Uprkos ozbiljnim predviđanjima Anderman kaže da bismo mogli da spasimo stotine, ako ne i hiljade vrsta ako budemo imali jasan cilj i želju za promenom. U tome bi nam mnogo pomogle strategije za očuvanje prirode.

„Da bi se to postiglo moramo povećati našu kolektivnu svest o pretećoj eskalaciji biodiverziteta i preduzeti mere u borbi protiv ove globalne vanredne situacije“, Anderman kaže, a naglašava i da: „vreme leti“.

„Sa stopama izumiranja koje prete da se enormno povećaju, šta god sada da radimo verovatno će definisati budućnost čovečanstva“.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *