Patrijarh srpski Irinej preminuo danas u 91. godini od posledica korona virusa

Društvo

Patrijarh srpski Gospodin Irinej preminuo je u 91. godini posle borbe sa Covidom-19. Vlada Republike Srbije proglasila je trodnevnu žalost od danas do nedelje. Patrijarh će biti sahranjen u nedelju, 22. novembra. Poglavar Srpske pravoslavne crkve primljen je 4. novembra u kovid-bolnicu Vojno-medicinskog centra na Karaburmi nakon što mu je na redovnom testiranju potvrđeno postojanje korona virusa. U četvrtak je došlo do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja patrijarha kao posledica delovanja virusa, a tokom jučerašnjeg dana je intubiran.

Podsećanja radi, 1. novembra patrijarh je prisustvovao sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija u Crnoj Gori. Tri dana potom, 4. novembra ustanovljeno je da je zaražen korona virusom, te je 5. novembra hospitalizovan u Vojno-medicinskom centru na Karaburmi, gde je i preminuo danas u jutarnjim časovima. Od trenutka hospitalizacije do smrti, patrijarhovo zdravstveno stanje je variralo, od pogoršanja do stabilizacije hronične srčane insuficijencije patrijarha. Juče, u jutarnjim časovima, SPC je izvestila o tome da se patrijarhovo zdravstveno stanje ponovo pogoršalo. U toku dana i noći, lekari su se borili za njegov život, pri čemu je bio priključen na aparate za održavanje rada vitalnih organa, da bi u večernjim časovima usledila vest da je intubiran nakon čega je upao u komu koja je rezultirala patrijarhovim smrtnim ishodom. Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 07:07h.

Srpska pravoslavna crkva insistirala je na tome da jedina izveštava o zdravstvenom stanju patrijarha, ne bi li se izbegla nagađanja i plasiranje neproverenih informacija.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, oprostio se na svom Instagram profilu od patrijarha srpskog Irineja.

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze“, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu, uz fotografiju patrijarha Irineja.

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici  SPC danas su preneli patrijarhove posmrtne ostatke u Sabornu crkvu odakle će biti sahranjen u nedelju. Danas je u prepodnevnim časovima bilo mirno ispred Vojne bolnice na Karaburmi u kojoj je patrijarh lečen i preminuo. Nekoliko policajaca dežuralo je ispred. Predstavnici medija počeli su da se okupljaju još sinoć ispred bolnice ne bi li izvestili o zdravstvenom stanju patrijarha, a jutros kako bi izvestili o njegovoj smrti.

Nakon vesti o patrijarhovoj smrti sazvana je sednica Sinoda SPC kojom do izbora sledećeg, 46. poglavara SPC, predsedava najstariji predstavnik SPC.

Danas se već oko 07:30 pojavila mala grupa vernika ispred Saborne crkve kako bi upalili sveće za pokoj duše patrijarha, što se nastavilo tokom celog dana. Isto je učinio i deo sveštenstva.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, rođen je 1930. godine kao Miroslav Gavrilović, od oca Zdravka i majke Milijane u selu Vidova kod Čačka. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Oca je rano izgubio, te je povremeno radio kao nadničar, istovarajući građevinski materijal ne bi li zaradio za život. Po završetku školovanja odlučio je da se posveti duhovnom životu. 

Meštani patrijarhovog rodnog mesta potrešeni su tužnom vešću o patrijarhovoj smrti. Oni su, u patrijarhovu čast, dobrovoljnim prilozima, sagradili malu crkvu u patrijarhovom rodnom mestu, sa čime se i sam patrijarh složio, davši blagoslov za ovakav poduhvat. Patrijarh je izrazio želju da crkva bude mala, sagrađena od drveta, na kamenim temeljima, kako je i učinjeno.

Patrijarh je poslednji put boravio u rodnom selu 14. avgusta ove godine.

Izvor: Prva.rs

Autor: Zorana Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *