Pooštravanje ili pak slabljenje epidemioloških mera na Olimpijskim igrama za sportiste

Ostali sportovi Sport

Nadležno telo Međunarodnog olimpijskog komiteta i olimpijskih igara u Tokiju već duže vreme pokušavaju da nađu rešenje da se odložene olimpijske igre održe, uprkos pandemiji. Oni razmatraju više načina kako da a ih održe 23. jula 2021.

Toširo Muto, generalni direktor organizacionog odbora rekao je da zvaničnici Olimpijskih igara u Tokiju žele da ublaže imigracione popise kako bi se sportistima omogućilo da uđu u zemlju održavanja igara sledeće godine i treniraju sve vreme tokom 14 – dnevnog obaveznog karantinskog perioda.

Muto je takođe obavestio da će zvanični izveštaj biti objavljen nakon razgovora za Međunarodnim olimpijskim komitetom, sportskim savezima, nacionalnim olimpijskim komitetima i mnogim drugim strankama, uključujući sportiste, sponzore, medije i medicinare. Odluke obuhvataju 15.400 olimpijskih i paraolimpijskih sportista, zvaničnika, trenera, sponzora, ali i navijača koji su uključeni u događaj.

Predsednik MOK-a, Tomas Bah, izjavio je da su pandemija i testiranje u različitim fazama u svakoj zemlji. „U zavisnosti od zemlje, pouzdanost ispitivanja je i dalje problem“, i dodao, „tačnost testova takođe nije ujednačena“. Međutim, ne treba nikako zanemariti činjenicu da iako bi brzo testiranje i vakcina pomogli, na žalost, ne treba zanemariti činjenicu da ne postoji Solomonovo rešenje koje će automatski omogućiti održavanje Olimpijskih igara.

Od sportista se očekuje da se testiraju pre nego što napuste svoju zemlju, a potom ponovo u Japanu. Takođe je izjavio da bi potpuno izolovanje od spoljašnjeg sveta bilo nemoguće, pa bi možda morali da koriste javni prevoz dok putuju u Japanu.

Zvanični troškovi jednogodišnjeg kašnjenja još uvek nisu procenjeni. Međutim, japanski poreski obveznici biće ovlašćeni za najveći deo troškova, koji se procenjuju na nekoliko milijardi dolara.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *