Najgori dan od početka pandemije je za nama: umrlo 24, zaraženih skoro 5.000

Društvo

Za nama je najgori dan od početka epidemije korona virusa u Srbiji. Umrlo je 24 ljudi. Potvrđena su 4.994 slučaja zaraze od 17.645 testiranih, što je do sada najveći dnevni broj i obolelih i preminulih. Na respiratorima se nalazi 179 pacijenata. Na snagu su stupile nove, oštrije mere, koje treba da ograniče širenje korona virusa. Od sinoć, pa u narednih 14 dana, od 21h do 5h zabranjen je rad kafića, ugostiteljskih objekata, prodavnica, tržnih centara. Apotekama, restoranima sa dostavom hrane i benzinskim pumpama dozvoljen je rad i van propisanog vremenskog ograničenja. Posle 1. decembra nadležni će odlučivati o tome da li je i kada moguće ukinuti propisane pooštrene mere prevencije širenja virusa.

Od danas je stupila na snagu privremena obustava saobraćanja 24 noćne linije javnog gradskog prevoza. Prevoz će ponovo biti uspostavljen po ukidanju donetih mera.

U opštinama Svilajinac, Ćuprija, Bela Palanka, Vrbas i Preševo, zbog pogoršane epidemiološke situacije, u utorak je proglašena vanredna situacija. Pored toga, u Vrbasu danas sve osnovne, srednje i visokoškolske ustanove prelaze na onlajn nastavu u narednih 15 dana, dok se u Beloj Palanci na 14 dana zatvaraju sve predškolske ustanove.

U Raški je u poslednjih 15 dana došlo do porasta broja zaraženih. To je za Prvu televiziju izjavio Milisav Galjak, direktor Doma zdravlja u toj opštini. Poređenja radi, tokom druge faze epidemije, za tri meseca je bilo 204 zaraženih, a sada je, za duplo manje vremena, 213 pozitivnih. Galjak kaže da je drastično povećan i broj pregleda u kovid-ambulanti, koja je dnevno beležila i do 220 pregleda. Zbog toga je otvorena još jedna ambulanta i u obe se radi u dve smene.

„Ono što sam primetio u ovom trećem talasu jeste sve veći broj mlađih pacijenata koji su pozitivni i sve više zaraženih celih porodica. Ono što za Rašku predstavlja najveći problem, što je bilo i u drugom talasu, a kako vidim, biće i u trećem, jeste smeštaj pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju“, izjavio je Galjak. Budući da se iz Raške pacijenti koji zahtevaju hospitalizaciju šalju u Novi Pazar i Kraljevo, sa jučerašnjim danom, u opštoj bolnici Novi Pazar smešteno je 24 pacijenata iz Raške, dok je u Kraljevu smešteno njih 6. Zbog naglog porasta broja zaraženih Galjak je izrazio zabrinutost za smeštaj budućih pacijenata kojima bi bila neophodna hospitalizacija.

Direktorka RFZO, Sanja Radojević Škodrić, u Jutarnjem programu Prve televizije najavila je da će prve doze vakcine protiv korona virusa stići u Srbiju pre Nove gorine. Dodala je da će vakcine biti besplatne za građane.

„Nije važno iz kog dela sveta dobijamo vakcinu, već da što pre uvezemo prve količine i da ta vakcina bude registrovana, te da je naša struka, odnosno, naši eksperti dozvole, što znači da je ona potpuno bezbedna za građane“.

Više od 15.000.000 slučajeva korona virusa zabeleženo je zvanično u Evropi od dolaska virusa na kontinent početkom 2020, javlja agencija Frans Pres, na osnovu podataka zdravstvenih vlasti. Širenje virusa, ipak, izgleda da se usporilo u većini evropskih zemalja. U regionu Evrope je oko 265.000 novih slučajeva zaraze dnevno u proseku zabeleženo u poslednjih sedam dana, što je pad od 9% u odnosu na prethodnu nedelju. U svetu je ukupno potvrđeno 55.000.000 zaraženih ovim virusom od početka pandemije, krajem prošle godine u Kini. 

Izvor: Prva.rs Autor: Zorana Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *