Kina zacrtala: “Do 2035. prestići SAD, a onda…”

Biznis

Peking — Usred pandemije koronavirusa, Kina se pojavljuje kao motor globalnog rasta.

Kina je jedina velika ekonomija za koju se očekuje da će ove godine pokazati pozitivan napredak – MMF predviđa rast od 1,9 odsto, a sledi uzlet od nestvarnih 8,2 odsto u 2021. Ipak, nastavak trgovinskih trvenja između dve najveće svetske ekonomije znači da SAD neće imati kotisti od ovog širenja kao i od velike kineske fiskalne i monetarne pumpe nakon velike finansijske krize 2007-2008.

Pekinška vizija “osnovne socijalističke modernizacije” iz 2035. godine uključuje nekoliko specifičnih ciljeva i nije posebno spomenula Sjedinjene Države. No, poruka je jasna između redova da će Kina ostati na svojoj putanji rasta kako bi zamenila SAD kao glavnu svetsku ekonomiju u sledećih 15 godina, prenosi SEEbiz.

Ukupna ekonomska veličina Kine i dohodak po stanovniku “popeće se na novi nivo” do 2035. godine, uz značajna poboljšanja u njenoj ekonomskoj, tehnološkoj i sveobuhvatnoj moći, stoji u saopštenju sa petog plenranog zasedanja Centralnog odbora Komunističke partije.

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u Kini dostići će bruto proizvod u “naprednoj zemlji srednjeg nivoa”, sa većom grupom srednjeg dohotka u zemlji i “novim konkurentskim prednostima” u inostranstvu, prema saopštenju. Ukratko, Kina će do 2035. biti bogata, zelena, poštena i zastrašujuća ekonomska sila.

Ako se ova vizija može postići, prirodni je rezultat da će kineski ekonomski uticaj premašiti uticaj SAD. Na primer, u smislu ukupne ekonomske veličine, budući da je kinesko stanovništvo gotovo četiri puta od američkog, BDP po glavi stanovnika koji je otprilike polovina američkog nivoa kinesku bi ekonomiju učinio dvostruko većim.

Vredno je napomenuti da Peking sada sa apsolutnom sigurnošću gleda na trend kontinuiranog rasta. Ono što kinesko vođstvo predviđa jeste da se stopa rasta zemlje može menjati iz godine u godinu – o čemu svedoči i način na koji je izbijanje koronavirusa uticalo na pad stope rasta ove godine – ali trend rasta će se zadržati baredm do 2035. godine.

Izgledi održavaju novo poverenje u Pekingu da je Kina sposobna da se nosi sa raznim izazovima. Trgovinski rat koji je započela Trampova administracija smatran je glavnom pretnjom, ali nije imao stvarnog uticaja na kinesku trgovinu. A izbijanje koronavirusa u početku se doživljavalo kao pretnja kineskom rastu, ali problemi su se pokazali kratkotrajnima.

Centralna tačka najnovijeg nacrta vladajuće Kineske komunističke partije jeste da Kina mora urediti vlastitu kuću jačanjem inovacija i jačanjem samodovoljnosti.

A za kineske čelnike ovo je pouzdan pristup za pobedu u ekonomskom sukobu sa SAD, bez obzira na to šta će Vašington dalje preduzimati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *