U ,,Beogradu na vodi”uskoro Dani srpskog klasičnog filma

Kultura

Novi bioskop Sinepleks Galerija Beograd, ekskluzivno će organizovati Dane srpskog klasičnog filma, u okviru kojih će biti prikazana najveća ostvarenja domaće kinematografije.

Na velikom platnu novootvorenog Sinepleks bioskopa će biti pušteno sedam restauriranih naslova jugoslovenske kinematografije u periodu od 30. oktobra do 5. novembra.

Kao što je za Amerikance čuvena Terminatorova: „Vratiću se” ili Klarka Gebla: „Iskreno, draga, baš me briga” (Prohujalo s Vihorom), za nas su to: „Vozi, Miško!”, „I tata bi, sine”, „Đura će ti oprostiti što te je tukao”, „Da se ja pitam, ja bih proterao autobus ovuda”, „A zvala se sasvim obično: Jagodinka Simonović”, i mnogi drugi filmski citati.

Činjenica je da su biseri sa velikog platna odavno postali deo rečnika današnjice.

U okviru Sinepleks dana srpskog klasičnog filma će se prikazati sedam kultnih ostvarenja producentske kuće „Centar Film”: Maratonci trče počasni krugNacionalna klasaVarljivo leto ’68Lepota porokaDavitelj protiv daviteljaNešto između Poseban tretman.

Susret nove publike sa ovim klasicima predstavlja pravi spoj klasičnog i modernog i od velikog je značaja za našu kinematografiju. 

„Nešto između

„Nešto između”

Ova ostvarenja su oduvek bila voljena među publikom i predstavljaju blago naše kulture.

Samim tim, od velike važnosti je bilo sačuvati ove filmove i dati priliku publici da se podseti ili upozna sa velikanima srpskog glumišta, kao i najistaknutijim filmskim stvaraocima sa ovih prostora.

Ponovo će se na velikom platnu pojaviti Dragan Nikolić, Milena Dravić, Pavle Vuisić, Zoran Radmilović, Olivera Marković, kao i mnogi drugi istaknuti glumci i glumice koji su obeležili scenu ovih prostora nekoliko decenija unazad. 

Kultna ostvarenja digitalno su restaurirana u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta „VIP Kinoteka” koji od 2017. sprovode Jugoslovenska kinoteka i „Vip mobajl”.

Karte za Dane srpskog domaćeg filma će uskoro biti u prodaji po ceni od 300 dinara.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *