Srpske jabuke u Indiji?

Biznis

Ambasador Indije Subrata Batačardži očekuje da će indijski uvoznici biti zadovoljni kvalitetom jabuka iz Srbije koje su na putu za tu zemlju, prenosi eKapija.

U intervju za današnji Blic, ambasador je rekao da je raspored isporuke usaglašen tako da odgovara i izvozniku i uvozniku.

– S obzirom na to da je pošiljka jabuka još na putu za Indiju, indijske vlasti još nisu dobile jabuke. Uzimajući u obzir da su jabuke iz voćnjaka iz kojih se izvoze uglavnom visokog kvaliteta, pretpostavljam da će indijske kompanije uvoznice biti zadovoljne kvalitetom jabuka – rekao je Batačardži.

On je naveo da je prva inicijativa srpskog ministarstva poljoprivrede o izvozu jabuka bila u decembru 2016. godine, te da se o tome razgovaralo u novembru 2017. kada je ministar Nedimović bio u Indiji.

– U međuvremenu su usledile brojne razmene prepiski između ministarstava i ambasada u dve zemlje o pitanjima vezanim za biljni karantin i analizu rizika od štetočina

– Tim indijskih stručnjaka posetio je srpske u decembru 2019. kako bi proverio proceduru koju su sproveli srpski proizvođači jabuka za proizvodnju, skladištenje i pakovanje jabuka, i izvršio inspekciju velikog broja srpskih zasada jabuka radi prikupljanja svih relevantnih podataka – objasnio je Batačardži.

Naveo je i da postoji velika mogućnost da poljoprivreda odigra važnu ulogu u izvozu Srbije u Indiju koja godišnje uveze poljoprivredne proizvode u vrednosti od 16,9 mlrd USD.

– Indija je 2019. uvezla svežeg voća u vrednosti od 507 mil USD, a od toga su jabuke vredne 217 miliona. Stoga nije ni čudo što je indijsko tržište privuklo pažnju srpskih proizvođača jabuka – rekao je ambasador.

Ocenio je i da Srbija može da ima koristi od indijske stručnosti u proizvodnji visokokvalitetnih poljoprivrednih mašina po pristupačnoj ceni. „Tri indijske marke traktora, Tafe, Mahindra i Sonalika, proizvode se, odnosno sklapaju u Srbiji“, rekao je Batačardži.

Najavio je da će sledeće godine indijske kompanije ponovo doći na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Kao oblasti u kojima bi se saradnja mogla proširiti, on je naveo farmaciju, IT sektor i turizam, jer Srbija svojim liberalnim viznim režimom privlači indijske turiste.

– Srbija takođe ima kapacitet da privuče indijske filmske produkcijske timove, jer je poslednjih godina u Srbiji snimano više bolivudskih filmova. Ajurveda i biljni turizam mogu da budu još jedno područje od zajedničkog interesa – rekao je indijskih ambasador.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *