Najkontroverznija ličnost 20. veka – Mustafa Golubić

Društvo

Mustafa Golubić rođen je 1889. godine u Stocu, u Hercegovini gde se I školovao. Završio je gimnaziju u Sarajevu I kao jugoslovenski stipendista studirao je pravo u Ženevi i Tuluzu. U ranoj mladosti život otpočinje u Srbiji I susreće se sa Prvim balkanskim ratom. Nakon nekog vremena, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević odlikovao ga je ordenom “Obilića” za hrabrost.

Preveo je 1.000 dobrovoljaca iz Rusije u Srbiju za vreme Prvog svetskog rata 1915. godine. Učestvovao je u prelasku vojske preko Albanije I probijanju Solunskog fronta, gde se sprijateljio sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom I bio je svedok u njegovu korist. Nakon Apisove smrti, javno se zakleo da će osvetiti njegovo ubistvo. Posle rata dolazi u Beograd jer je pre toga izbačen iz vojne slušbe zato što je bio Apisov simpatizer.

Delove života proveo je I u Švajcarskoj I Rusiji, bio je član sekcije IV uprave GPU za likvidacije političkih ličnosti I jedan od organizatora ubistva Lava Trockog u Meksiku. U Moskvi upoznaje Josipa Broza Tita I dobija zadatak da void računa o njemu.

Na neobičan način izrazio se o svojoj nacionalnoj pripadnosti, objavio je tekst u Ilustrovanoj ratnoj hronici u kome između ostalog kaže: „Evo mene. Ja sam Musliman iz Bosne. Ja sam vaš zemljak iz Bosne, ali sam Srbin jer mi je maternji jezik srpski“. Takođe, bio je proglašen za narodnog heroja SSSR-a.

Streljan je u šatorskom krilu 1941. godine, u današnjem “Pionirskom parku” koji se tada nazivao “Dvorski”. Nakon oslobođenja Beograda 1944. godine, pripadnici obaveštajne službe Trećeg ukrajinskog fronta, pronašli su Golubićeve posmrtne ostatke. Utvrđeno je da su mu skoro sve kosti bile polomljene i nakon autopsije, preneseni su u Moskvu I sahranjeni sa najvišim vojnim počastima.

„Srpski revolucionar ako hoće da pobedi, mora biti umetnik i konspirator, imati talenta za borbu i stradanja… On mora biti mučenik i zatvorenik, čovek zapadnih manira i hajduk koji u određenom trenutku može i mora da zaurla, kako bi poveo u boj za spas unesrećenih i pogaženih“.

Deo priče o njegovom životu objavljen je u knjizi “Staljinove ubice, Tito I Krleža”  a u seriji „Senke nad Balkanom“, Mustafu Golubića tumači hrvatski glumac Goran Bogdan koji je rođen u Širokom Brijegu, samo pedesetak kilometara od Mustafinog rodnog Stoca.

Autor: Aleksandra Pavlović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *