Zanimljivosti o Deneris Targarjen! Emilija Klark juče je napunila 34 godine

Društvo

Emilija Izobel Eufemija Rouz Klark je engleska glumica. Najpoznatija po ulozi Deneris Targarjen u TV seriji Igra prestola koja joj je donela nekoliko nominacija za Emi nagradu.

Rođena je u Londonu gde je i odrasla i školovala se. Dolazi iz porodice mešovitog porekla. Njena baka dolazi iz indijske porodice. 

Klark je čak i izjavila jednom prilikom da je njena baka morala da nosi svetliju šminku kako bi sakrila boju kože i uklopila se, ali uprkos tome volela je Indiju više nego Englesku.

Emilija je za glumu zainteresovana od treće godine. Kada je imala deset godina otac ju je odveo na audiciju za mjuzikl The Goodbye Girl.

2005. godine je napustila školovanje da bi se posvetila glumi. Izjavila je jednom prilikom da je uvek išla u otmene internate ali da nikad nije bila devojka sa otmenim manirima, a kasnije je diplomirala, 2009. godine.

Njena glumačka karijera počinje još od školovanja. Jedna od prvih filmskih uloga bila je u filmu Drop the Dog. Glumila je u dve reklame za dobrotvorne organizacije, prikazujući žrtvu nasilja u porodici. Prva zaslužna uloga joj je bila u britanskoj seriji Doctors. Prva profesionalna filmska uloga joj je pripala 2010. godine u filmu Triassic Attack. Film je nailazio na negativne kritike u Sjedinjenim Američkim Državama ali uprkos tome je stekao veliku popularnost u Velikoj Britaniji.

Foto: indiewire.com

Svakako najpoznatija njena uloga je uloga Deneris Targarjen u seriji Game of Thrones u HBO produkciji. Ova uloga je trebalo da pripadne glumici Tamzin Merčant, ali je u poslednjem momentu odlučeno da će Deneris ipak igrati Emilija Klark koja je imala samo 24h da se spremi za audiciju. Ova serija je stekla neverovatnu popularnost, snimana je od 2011. godine do 2019. Klark je dobijala mnogo pohvala za ovu ulogu koju je nesumnjivo izvrsno odigrala. Izjavila je da nema mnogo sličnosti sa datom ulogom koju igra, sem odlučnosti koju poseduje Deneris.

2017. godine je postala jedna od najplaćenijih glumaca na svetu, navodno je zaradjivala izmedju 1,2 i 2 miliona funti po epizodi Igre prestola. Tri puta je zbog ove serije bila nominovana za Emi nagradu (2013., 2015. i 2016. godine). 

Dobila je i ponudu za ulogu Anastasije Stil u filmu 50 nijansi sive, ali je odbila ovu ulogu.

Pojavljivala se još i u filmovima: Spike Island, Dom HemingwayMe Before You i mnogim drugim.

2015. godine je postala zaštitno lice modne kuće Dior. 

Aktivno se bavi humonitarnim radom.

2011. godine je dijagnostikovano da joj je pukla moždana aneurizma, zbog čega je imala dve operacije na mozgu.

Časopis Time proglasio ju je jednom od 100 najuticajnijih ljudi na svetu u 2019. godini.

Kada je završeno snimanje Igre prestolaEmilija je obeležila svoju ulogu tetovažom na kojoj je predstavljen trio letećih zmajeva, kako bi odala počast ovoj ulozi koja ju je proslavila.

Autor: Tamara Janić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *