Foto: theconversation.com

63 godine bez velikog modnog revolucionara

Društvo

Kada u svetu mode čujemo ime Dior prva asocijacija nam je na eleganciju, ženstvenost i prefinjenost. I baš to je ono što je veliki modni kreator – Kristijan Dior, želeo da postigne. Svojim originalnim idejama uspeo je da napravi pravu modnu revoluciju u 20. veku!

Kristijan Dior rođen je 21. januara 1905. godine u francuskom gradu Grandvilu, iako se još kao mali sa porodicom preselio u Pariz. Od malena je pokazivao veliki talenat za crtanje i maštao je o tome da postane arhitekta. Međutim, njegovi roditelji su se protivili tome i on upisuje Fakultet političkih nauka u Parizu. Po završetku studija i njegov otac shvata da Kristijan ne pokazuje interesovanje za politiku i pomaže mu da otvori galeriju, na čijim su se zidovima nalazila dela najvećih slikara, kao što je Pablo Pikaso. Njegova galerija je ubrzo postala centar okupljanja velikih imena tog vremena. Usled finansijskog fijaska porodice, bio je prinuđen da zatvori galeriju i da crtanjem izdržava porodicu. Svakodnevno je skicirao kreacije raznim modnim kreatorima, dok ga Rober Pike nije uzeo za asistenta.

Foto: stil.kurir.rs

Tokom Drugog svetskog rata bio je i oficir francuske vojske, da bi nakon završetka rata pritekao u pomoć kralju pamuka – Marselu Busaku, u oživljavanju modne kuće Philippe et Gaston. Nakon toga sve svoje ideje i vizije izložio je Busaku, koji mu je onda i pomogao da napravi svoj brend. Tada nastaje revolucionarni Dior!

Za rođendan ovog brenda uzima se datum izlaska prve kolekcije – 12. februar 1947. godine. Tada je predstavljen čuveni New look, koji je podrazumevao kreacije sa uzanim ramenima, suženim strukom, naglašenim grudima i prelepe skupocena i raskošne haljine. Široke sakoe i ravne suknje zamenjuju elegantni i ženstveni modni komadi, i tada počinje totalna modna revolucija.

Prva revija 1947. godine
Foto: akelsanenerji.com.tr
Svetski poznat New Look
Foto: akelsanenerji.com.tr

Postao je prepoznatljiv po dugačkim suknjama od luksuznog materijala i prelepim večernjim toaletama koje su znale da imaju i do 40m materijala. Takođe, uz modne komade krenuo je da izbacuje i parfeme. Veliki uspeh tada doživeo je njegov parfem Miss Dior, koji je bio inspirisan njegovom mlađom sestrom Kristinom, i sa njim je uspeo da unese revoluciju i u industriji mirisa.

Jednom prilikom nabrojao je 4 stvari koje svaka žena mora da ispoštuje:

  • žena nikada ne sme da izađe iz kuće sa neurednom kosom.
  • svaka žena mora da bude ženstvena da bi bila prava dama.
  • negovana žena je ona žena koja nosi odeću koja odgovara njenoj figuri.
  • „Pravi dokaz elegancije jedne dame se nalazi na njenim nogama“ – Kristijan nije podnosi patike na ženskim nogama.

Bio je jako strog kada je posao u pitanju. Prolazile su se ogromne i dugotrajne pripreme za nošenje njegovih modela. Voleo je da naglašava žensku figuru, pa su njegovi modeli nosili specijalne steznike i donji veš, kao i jastučiće koji su naglašavali ramena i struk. Nametnuo je u svet mode i strog autorski nadzor dizajnera tokom proizvodnje.

Kada je otvarao salon odlučio je da kupi skrivenu kuću u luksuznoj aveniji Montanj, i nije želeo da je uredi kao i ostali – luksuzno sa kristalnim lusterima i mnogobrojnim ogledalima, već u suzdržanom stilu bogatih kuća iz predgrađa, čime je hteo da naglasi da je njegov salon osim klasičnog studija i životni prostor u kojem se odvijaju važni procesi.

Još dok je bio na vrhuncu karijere postavio je dve ključne odrednice buduće modne industrije:

  1. Krojača je pretvorio u brend menadžera.
  2. Predstavljanje svojih kolekcije uzdigao je na nivo ekskluzivnosti – samo za privilegovane klijente.
Miss Dior – vintidž i novo pakovanje
“Parfem govori o ženi više od njenog rukopisa.”
Foto: elle.com

Diorovi svetski poznati mirisi za žene: Dune, Dolce Vita, Diorella, Dioressence, Diorissimo, Eau Fraiche, Forever and Ever, Hypnotic, Poison, J΄adore, Miss Dior i Tendre Poison.

Za samo 10 godina, Dior je uspeo da otvori butike na 10 kontinenata. Njegove modele nosile su tadašnje najveće zvezde, poput Elizabet Tejlor, Merlin Monro, Rite Hejvort, Ave Gardner i Grejs Keli.

Ris Viterspun u Dior haljini iz 1955. godine
Foto: pinterest.com

U doba njegove najveće slave kao bomba odjeknula je vest da je Kristijan Dior preminuo od srčanog udara, nakon što se zagrcnuo sa ribljom kosti. Tog 23. oktobra 1957. godine, bio je na odmoru u banji Montekatini, u Italiji. Nakon njegove iznenadne smrti u 53. godini života, na mesto kreativnog direktora ovog brenda dolazi njegov verni asistent – Iv Sen Loran, koji je Dior spasio od propasti.

Foto: logorealm.com

I dan danas, šest decenija od odlaska modnog maga Kristijana Diora, ovaj brend osvaja svet svojom jednostavnošću, elegancijom i prefinjenošću!

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *