Na današnji dan napustila nas je velika umetnička duša – Pol Sezan

Kultura

Pol Sezan bio je francuski slikar, čija dela predstavljaju prelaz između impresionizma (s kraja 19. veka) i kubizma (s početkom 20. veka).

Rođen je 19. januara 1839. godine, na jugu Francuske. Odrastao je u imućnoj porodici. Završio je osnovnu školu Sveta Josipa, a kasnije je pohađao gimnaziju, u čijem se internatu upoznao sa njegovim budućim velikim prijateljem, poznatim francuskim romanopiscem – Emilom Zolom.

Sa 18 godina upisuje besplatnu školu crtanja, gde se susreće sa tadašnjim velikim umetnicima. Nakon završene gimnazije, po očevoj želji upisuje studije prava, iako su ga više interesovali muzika, literatura i slikarstvo. Nije hteo da odustane od škole crtanja i veliku nadu da će jednog dana uspeti u svetu slikarsta, ulivale su mu jako dobre kritike koje je dobijao za uljane slike.

Iako je njegov otac želeo da ga Pol nasledi u svetu bankarsta, kada je shvatio da on nema talenat za to, dozvolio mu je da ode u Pariz da studira umetnost. Tamo upoznaje Kamija Pisara, velikog impresionistu tog doba, koja će kasnije dosta uticati na njegov rad. Zanimljivo je da Pol nije uspeo da upiše Školu lepih umetnosti, ali je 1862. godine odlučio da kupi atelje u Parizu gde će se maksimalno posvetiti slikarstvu. Tih godine upoznaje i druge velike impresioniste – Ogista Reanoara, Alfreda Sislija i Kloda Monea. Sa 25 godine odlučuje da svoja dela priloži za „salon“, međutim biva odbijen kao i većina impresionista, što kod njih budi neku vrstu bunta i oni odlučuju da sami osnuju svoj salon. Prilikom dve izložbe impresionista – 1874. i 1877. godine, njegova dela su se našla meti kritičara i nakon toga Sezan se povlači i distancira od svojih prijatelja i vraća se kući u Eks an Provans.

Najviše je voleo da slika pejzaže, mrtvu prirodu i portrete. Dok je oslikavao prirodu mnogo pažnje je obraćao na strukturu slike, likovi na slikama su mu bili bez pokreta i mimike, a pejzaže je voleo da pojednostavlja na geometrijske oblike. U svojim delima upotrebljavao je neočekivane senke, i zbog toga ga možemo smatrati i prethodnikom kubizma.

Neke od najpoznatijih slika Pol Sezana i njihova trenutna lokacija:

  • Plava vaza (1885. – 1887.) – Luvr Pariz.
  • Portret gospođe Sezan (1883. – 1887.) – privatna zbirka SAD.
  • Kartaši (1885. – 1890.) – Luvr Pariz.
  • Pogled na Estak (oko 1885.) – zbirka R. A. Batlera, London.
  • Mladić u crvenom prsluku (1890. – 1895.) – zbirka E. Birlea, Cirih.
  • Planina Sent Viktoar (1904. – 1906.) – umetnički muzej Cirih.

Sezan kao velika umetnička duša, sve se više povlačio u sebe i često je bio neshvaćen, zbog svoje nove i neuobičajene umetnosti. Prodavac i sakupljač slika – Volard, 1895. godine organizovao je Sezanovu prvu samostalnu izložbu. Nakon nekoliko godina, Pol kupuje atelje i u Eks an Provansu, u kojem i živi sa sluškinjom. I u tom periodu konačno dolazi do izražaja u široj javnosti njegov veliki talenat. Dana 15. oktobra dok je radio u pleneru, pada u nesvest, nakon čega ostaje da leži nekoliko sati na jakom pljusku. Nakon toga dobija upalu pluća od koje i umire 22. oktobra 1906. godine.

Dao je presudni uticaj na dalji razvoj ove umetnosti i istoričari umetnosti svrstavaju ga u postimpresionizam, zajendo sa velikim umetnicima kao što su Van Gog i Gogen. Pol Sezan je bio jedan od najznačajnijih ličnosti, pre svega francuskog, a onda i evropskog slikarstva, i smatra se da su njegova dela dozivela veliki uspeh tek nakon njegove smrti.

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *