Rešenje spora između Makedonije i Bugarske- da ili ne ?

Politika

Istorijski spor između Makedonije I Bugarske oko jezika,identiteta I istoriskih figura I događaja,ponovo je u fokusu javnosti ,iako je 2017.  potpisan sporazum o dobrosusedstvu i ratifikovan u parlamentima obe drzave. U sporazumu stoji da se ove dve drzave zalazu se za dobrosusedske odnose ,ekonomsku I kulturnu saradnju,kao I formiranje strucne komisije za razresenje istoriskih pitanja. Makedonija je pristala na spodeljivanje istorije iz perioda Cara Samuela (9ti I 10ti vek)ali  očigledno da to nije bilo dovoljno za bugarsku vladu,predvodjena od Bojka Borisova I ministra odbrane Krasimira Karakacanova,odnosno predsednika GERB-a I VMRO-BND-a.

Sadržaj spora moze se svesti na sledeće pozicije.

Prema službenom bugarskom tumačenju istorije, ljudi slovenskog porekla koji žive u Makedoniji su Bugari koji govore bugarskim dijalektom, ali im je ”ispran mozak” za vreme Titovog ”komunističkog režima” u bivšoj Jugoslaviji i u tom procesu su dobili novi „makedonski“ identitet i jezik.

Makedonija , pristaje na zajedničko poštovanje određenih praznika(simbolično prikazano sa postavljivanjem cveća na spomenik Cara Samuela u Sofiji od strane premijera Zaeva i Borisova) i spodeljivanje istorije iz 9tog i 10tog veka. Ipak prema makedonskoj poziciji , u 19tom veku makedonska nacija se formisala kao i sve ostale , kao kompletno nezavisna od Bugarske. Narocito problematicna je figura Goceta Delčeva kojeg Makedonija smatra ocem svoje nacija i glavnog predvodnika svoje nacionalne revolucionarne borbe , dok bugarska insistira da se isti taj zalagao za autonomnu Makedoniju u okviru tada vec formisane Bugarske drzave. Prema izjavama aktuelnih pretstavnika Makedonija , oko Delčeva , nece biti nikakvog sporazuma . Delčev se u nekolika navrata naveo kao Bugarin , sto je za Bugarsku stranu dokaz njegovog nacionalnog identiteta , ali Makedonija ističe da je bugarski identitet bio neophodan uslov za zapošljavanje u  skolama , pa je Delčev bio primoran da se tako identifikuje zbog zaposljavanja. Dodatno , Makedonija ističe da ne postoji nijedna politicka izjava , niti politicki dokument , u kojem se Delcev zalaze za Bugarsku dominaciju Makedonije , vec je eksplicitno za nezavisnu Makedoniju. Istoriske komisije , jos uvek ne mogu da pronađju rešenje oko ovog pitanja , pa je potrebno uključenje visih politickih faktora . Premijeri Zaev i Borisov dogovorili su sastanak iduće nedelje , ali očekivanja od istog su relativno niska , imajuci u obzir pozicije strana. Bitno je istaknuti da su makedonski pretstavnici u komisiji pripadnici umerenije struje , dok je Bugarska nastupila sa radikalnim nacionalistima.  Okolnosti se nikako nisu popravile , izjavom bugarskog ministra Karacanova da ce poslati vojsku u Makedoniju da ukloni spomenike , istoriske ličnosti koje on smatra Bugarima . Makedonija , kao i Evropska Unija , osudile su njegovu izjavu .

Europska Unija od pocetka spora , relativno tiha , sa mlakom retoričkom podrškom za Makedoniju . Nemačka , aktuelna pretsedavajuća država , insistira na početak pregovora sa Makedonijom , kojoj su pregovori obećaani još od 2005te godine. Ponovna izdaja Makedonije od strane Evrope , naročito nakon eksplicitnog dodeljivanja datuma 2019 , rezultiralo bi sa opadanjem podrske za europske integracije u Makedoniji , ali i umanjivanje , i onako poljuljanog , evropskog spoljasno-politickog integriteta.

Treba pomenuti i poziciju Albanije , koja prema insistiranju Holandije i drugih drzava mora početi pregovore u paketu sa Makedonijom. Da li će Albanija nastradati kao kolateralna šteta , bugarskih tvrdokornih pozicija je jos jedno pitanje na koje Evropa treba dati odgovor.

Pozicija strana je krajno asimetricna jer Bugarska sa svojom pozicijom kao članica Evropske Unije , moze blokirati Makedoniju u integrativnom procesu.

U Bugarskoj su na vlasti desničarske partije , oduvek radikalnije po ovakvim pitanjima(mada ni socijalisti tokom 2000tih nisu bili otvorenii za saradnju), a njihova vladajuća pozicija je i te kako ugrozena sa pretstojećim izborima u Bugarskoj početkom 2021.

Prema vodećoj agenciji Politico,rejting vladajuce partije GERB u zadnjih 5 meseca(neposredno pred početka radikalnih izjava upuceni Makedoniji)je u slobodnom padu prema proseku svim objavljenim anketama u Bugarskoj u zadnjih 5 meseci, I do sada je sasvim izjednacena sa najvecom opozicionom partijom BSP,odnosno socijalste. Karacanov , minitar odbrane i najglasniji pretsavnik bugarske strane uopste se ne pojaljuje na ovim anketama. Makedonski analitičari smatraju da je ovo objašnjenje za ponovo otvaranja spora sa Makedonijom . Spor iako nikada nije bio zatvoren , dogovor je ostavio mogućnost za dalje pregovore , ipak blokada je neocekivana imajući u obzir bugarku retoriku tokom 2019 , koja je bila umerena, a 2020 dozivljava kulminaciju.

Takođe,makedonska vlada dovela je sebe u neugodni polozaj ,postavljajuci evropske integracije kao centralnu, prakticno jedinu tacku svoje vladavine.Imajuci u obzir prethodne odstupke koje je vlast napravila u korist Grčke sa Prespanskim sporazumom,I Bugarske sa Dobrosusedskim sporazumom,neisporucenje evropskih integracija bilo bi veliko razočarenje za njene pristalice. Sa druge strane i dodatni odstupci u korist Bugarske , cak i kada bi dovele do ulazak u Evropsku Uniju , bili bi osudjeni od šire javnosti , a narocito od opoziciske VMRO DPMNE koja je vec proglasila vlast za kapitulantsku i izdajničku. Makedonija se nada na suptilni pritisak Evropske Unije, pa rešavanje spora posle ulaska (kao Slovenija i Hrvatska ) ali je i dalje u neizvesnosti . Vlada se jos uvek ponasa umereno , ali u zadnjih nedelju dana istice da je bugarsko ponasanje krajnje neuropsko i nedolicno 21 veku .

Predsednik Pendarovski postavio je pitanje , kako je moguće da negacija Makedonskog jezika ne dolazi sa prestiznih lingvistickih instituta , nego iskljuvico iz vladajuce bugarske koalicije. Cak je i Zaev , poznat po diplomatskom i pasivnom pristupu prema sporovima osudio ponašanje .

Autor: Todor Kacarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *