Upoznajte se sa najvećom repertoarnom operskom kućom na svetu

Kultura

Metropolitan opera (poznata i kao Met) je operska kuća smeštena na Brodveju na trgu Linkoln na gornjoj zapadnoj strani Menhetna u Njujorku. Otvorena je 1966. godine, zamenjujući prvobitnu Metropolitan operu 1883. godine na Brodveju i 39.ulici. Sa kapacitetom od približno 3.850 sedišta,

Met je jedna od tehnološki najnaprednijih scena na svetu. Njen širok spektar hidrauličnih dizalica, motorizovanih bina i sistema za postavljanje omogućili su postavljanje zahteva za veliku operu u repertoaru i omogućili složenu produkciju. Kao što je Franco Zeffirelli 1981. godine izvela film La boheme, kao i Prokofjevljev rat i Mir, Verdijeva Aida i Vagnerov četvorodelni, 16-satni Der Ring des Nibelungen.

Na sceni Met takođe je bilo smešteno nekoliko svetskih premijera opera, uključujući „Versajski duhovi“ Džona Koriljana, „Putovanje“ Filipa Glasa i američku premijeru „Dva dečaka“ Niko Muhli-a 2013. godine.

Kada je Metropolitan opera u pauzi, u Operi se održava godišnja prolećna sezona Američkog baletskog pozorišta (ABT). Redovno je domaćin turnejama operskih i baletskih kompanija, uključujući kompanije Kirov, Bolshoi i La Scala. Pored toga, Met je predstavio recitale Vladimira Horovitza, Renee Fleming-a, Kathleen Battle i drugih. Ajnštajn na plaži Filipa Glasa samostalno je postavljen u Metu 1976. Koncerti Barbre Streisand, The Vho, Paul McCartnei i drugih takođe su bili uspešni.

Autor: Kristina Andrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *