Vremeplov: Nikita Mihalkov

Kultura

Na današnji dan 1945. Godine u Moskvi, rođen je Nikita Sergejevič Mihalkov, jedan je od najpoznatijih ruskih filmskih autora i glumaca. Rođen je u umetničkoj porodici. Njegov pradeda bio je carski upravnik Jaroslavlja. Nikitin otac, Sergej Mihalkov, pisac je dečje literature i autor teksta himne Sovjetskog Saveza i teksta himne Rusije. Nikitina majka, pesnikinja Natalija Končalovski, ćerka je umetnika Pjetra Končalovskog.

Nikitin stariji brat je filmski radnik Andrej Končalovski, poznat po saradnji sa Andrejom Tarkovskim. Mihalkov je učio glumu u dečjem studiju Moskovskog teatra i u Šukinovoj školi i bio je na putu da postane zvezda Sovjetskog pozorišta i bioskopa. Kao glumac upisao se u institut kinematografije gde je studirao režiju. Mihalkov se pojavio kao glumac u preko dvadeset filmova. Stekao je međunarodnu reputaciju kao režiser svojim drugim filmom po redu 1976. Godine. Sledećim filmom 1977. osvojio je prvu nagradu na Filmskom festivalu u San Sabestijanu. Prema Čehovljevim pričama, 1987. režira je film „Oči čёrnыe“, u kome glumi Marčelo Mastrojani koji je dobio za tu ulogu nagradu za najboljeg glumca u Kanu. Nikitin sledeći film Urga (1992), osvojio je Zlatnog lava na festivalu u Veneciji i bio nominovan za Oskara. Njegov najpoznatiji film do danas „Varljivo sunce“ iz 1994. dobio je Glavnu nagradu na Kanskom festivalu i Oskara za najbolji strani film. Mihalkov je iskoristio finansijski trijumf filma Varljivo sunce, da sklopi budžet od 25 miliona dolara za svoj epski poduhvat, film „Sibirski berberin“ iz 1998. Ovaj film otvorio je Kanski filmski festival 1998. godine, a u glavnim ulogama se pojavljuju Džulija Ormond i Oleg Menjšikov, dok se reditelj pojavljuje u ulozi cara Aleksandra Trećeg. Film je osvojio Rusku državnu nagradu, a Mihalkov je izabran za predsednika Ruskog društva kinematografa i upravnika Moskovskog filmskog festivala od 2000. godine. Ustanovio je i nagradu Ruske akademije Zlatni orao. Ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov šokirao je 2018. deo javnosti podacima o zaradi koja je iznosila oko 7,35 miliona evra. Mihalkov je vlasnik šest kuća i šest stanova, osim toga ima i 89 placeva na kojima se nalazi 11 pomoćnih zgrada. U deklaraciji je napisao i da je vlasnik traktora i helikoptera. Pored toga, Mihalkov je osnivač ili suvlasnik desetak firmi u raznim sferama delatnosti. Samo tri njegova poslednja filma zaradila su više od pet milijardi rubalja. Režiser je poručio onima koje zanima njegova zarada da redovno plaća sve poreze i da ne prepisuje svoje bogatstvo na rođake i da njegova deca i unuci žive, uče i rade u Rusiji, a ne u Londonu.

Režiser je takođe rekao i da ulaže novac u svoj dobrotvorni fond „12“. Privatni život mu je šarolik kao i karijera: njegova prva žena je bila slavna ruska glumica Anastasija Vertinskaja, kojom se oženio 6. Marta 1967. Godine. Iz ovog braka ima sina Stepana Mihalkova, rođenog septembra 1966. Godine. Sa svojom drugom ženom, bivšom manekenkom Tatjanom ima sina Artema rođenoh 1975. Godine i kćerke Anu (1974.) i Nađu (1986). Posetio je Beograd gde je 3.oktobra 2014. U Sava centru bila svetska premijera njegovog filma „Sunčanica.“ Vladimir Putin mu je 10. Decembra 2015. Dodelio nagradu „za usluge Otadžbini I stepena“. Ostaće upamćen kao jedna veličina iz Rusije.

Autor: Marija Radojičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *